vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Vier Waarderingspenningen voor Werkendamse vrijwilligers

7 december 2016 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - Vandaag (7-12) ontvingen vier vrijwilligers de waarderingspenning uit handen van burgemeester De Boer in het gemeentehuis van Werkendam. 

Elk jaar reikt de gemeente Werkendam waarderingspenningen uit aan vrijwilligers. Deze worden toegekend als blijk van waardering voor vrijwilligersactiviteiten in de breedste zin van het woord. In 2016 gebeurt dat voor de dertiende keer.

Draaginsigne
Voorafgaand aan de uitreiking van de waarderingspenning kregen die inwoners die in de afgelopen jaren een waarderingspenning hebben gekregen, een draaginsigne. Met deze aanvulling krijgt de penning extra glans. Het college van B&W wil hiermee de gewaardeerde vrijwilligers de mogelijkheid geven hun welverdiende penning ook buitenshuis uit te kunnen dragen.

De Waarderingspenning ging naar:

Dick Konings uit Sleeuwijk (52 jaar)
Konings is al van jongs af aan zeer actief bij VV Sleeuwijk. Hij is ooit begonnen als jeugdsecretaris. Daarna heeft hij bestuursfuncties vervuld maar is hij vooral ook op het park aanwezig en verzorgt hij allerlei praktische werkzaamheden.
De heer Konings was en is actief als redactielid van De Roefkoerier, wedstrijdsecretaris van de jeugd, hij organiseert de bemensing en de planning van de  scheidsrechters. Hij is lid van de toernooicommissie, hij is wedstrijd coördinator doordeweekse avonden/ zaterdagochtend, de materiaalman, consul voor de velden en organisator rondom de spelerspassen.

Jaap Vink uit Werkendam (57 jaar)
Vink heeft zijn vrijwilligerssporen vooral in de muziek verdiend. Hij is vanaf 1998 bestuurslid van Jeugdkoor Asaf, eerst als algemeen adjunct later als penningmeester. Ook verzorgt hij bij Asaf allerlei uitvoerende werkzaamheden. Op 24 januari 2017 treedt de heer Vink af als bestuurslid.
Naast jeugdkoor Asaf is de heer Vink ook actief geweest bij andere koren zoals het gemengd koor Sjier Hasjeriem en het Christelijk mannenkoor Door Eendracht Verbonden (DEV). Ook was hij 8 jaar koster van de Gereformeerde Gemeente Werkendam en jarenlang EHBO-er in de Gereformeerde Gemeente Werkendam.

Rien Nieuwenhuijsen uit Hank (76 jaar)
Nieuwenhuijsen is sinds 2006 de vaste koster van de RK Kerk Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen in Hank. Hij verzorgt het interieur van de kerk en zorgt voor de benodigdheden tijdens de weekendviering, de huwelijken en de uitvaarten. Ook voert hij de nodige klusjes en reparaties uit in het kerkgebouw en de pastorie en is hij medeorganisator van de jaarlijkse BBQ voor vrijwilligers.
Naast zijn activiteiten voor de kerk zamelt de heer Nieuwenhuijsen oud-ijzer in waarvan de opbrengst voor stichting De Toren is.
Hij is medeoprichter van de Pluktuin en al vele jaren bestuurslid van de Volkstuinen in Hank.
Een groot gedeelte van zijn tuinopbrengst gaat naar vele mensen in Hank. Nieuwenhuijsen staat voor iedereen klaar en dat symboliseert zijn karakter.

Mevrouw Cobi Brienen uit Werkendam (65 jaar)
Mevrouw Brienen werkt sinds 1 januari 1993 vier ochtenden in de week als vrijwilliger bij de bibliotheek in de vestiging Werkendam. Zij verricht alle voorkomende werkzaamheden zoals het controleren van bestellingen, boeken voorzien van stickers, boeken repareren en lichte administratieve werkzaamheden. Zij is de steun en toeverlaat van de collega’s.
Sinds oktober 2011 is mevrouw Brienen 1 keer per maand actief bij het Nederlands Dichterspodium in Werkendam. Ze verzorgt daar al 5 jaar de catering voor de dichters, muzikanten en de bezoekers.

Beoordelingscommissie
De aanvragen voor de waarderingspenningen werden beoordeeld door een speciale commissie.  Deze commissie Waarderingspenning honoreerde vijf verzoeken. Omdat één van de genomineerden niet aanwezig kon zijn, reikte de burgemeester vandaag dus vier waarderingspenningen uit.

Achtergronden
In maart 2004 besloot de gemeenteraad een waarderingspenning voor vrijwilligerswerk in te stellen waarbij per kalenderjaar maximaal vijf penningen worden uitgereikt. De waarderingspenning is een cirkelvormig object met een diameter van vijf centimeter, verzilverd geoxideerd.
De afbeelding op de voorzijde is gelijk aan de afbeelding op de ambtsketen van burgemeester De Boer, namelijk het Wapen van de gemeente Werkendam voorzien van de tekst "Gemeente Werkendam". De achterzijde van de Waarderingspenning vermeldt de tekst: "Deze penning is een blijk van waardering voor het vrijwilligerswerk dat in onze gemeente wordt gedaan". Bij de penning hoort een oorkonde waarop de bijzondere verdiensten van de vrijwilliger worden omschreven.
En sinds dit jaar is daar dus het draaginsigne bijgekomen.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.