donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Gegevens inwoners en bedrijven Altena mogelijk op straat door diefstal laptop

6 december 2016 (door WoudrichemNet)

REGIO - SVHW, de instelling die onder andere voor de Altena-gemeenten de inning van de belastingen organiseert, werd op 30 november op de hoogte gebracht dat er een laptop was gestolen van een medewerker van een leverancier. De laatste voert onder andere voor SVHW werkzaamheden uit inzake de Wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Het valt niet uit te sluiten dat op deze laptop gegevens van inwoners en bedrijven staan uit de gemeenten aangesloten bij SVHW waaronder de gemeente Woudrichem, Werkendam en Aalburg.

SVHW laat weten het 'heel vervelend te vinden dat dit heeft kunnen gebeuren' en werkt in overleg met de betrokken leverancier en de informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten (IBD) aan een 'zorgvuldige afhandeling'. De betrokken leverancier heeft aangifte gedaan bij de politie en een melding bij de IBD. Aanvullend onderzoek gaf geen uitsluitsel welke informatie precies op de laptop stond. Van de verdwenen schootcomputer was geen back-up beschikbaar.

Datalek
SVHW sluit niet uit dat onbevoegden de gegevens op de laptop kunnen raadplegen of dat de gegevens zijn vernietigd. Niettemin deed SVHW aangifte van een datalek bij de Autoriteit Persoonsgegevens conform de Wet bescherming Persoonsgegevens. Omdat de leverancier werkzaamheden voor SVHW uitvoerde in het kader van de WOZ in de periode 2014 is het mogelijk dat de laptop gegevens bevat zoals het burgerservicenummer,  achternaam en initialen, adres, geboortedatum en ingeval van bedrijven het KVK- en het zogeheten RSIN-nummer

'Het is niet zeker dat gegevens van SVHW op de laptop stonden. Verder zijn geen financiële gegevens, telefoonnummers, e-mailadressen, gebruikersnamen, wachtwoorden en bankgegevens ter beschikking gesteld aan de leverancier. Het is dus uitgesloten dat die informatie op de laptop stond' Aldus SVWH.

Risico
Iemand die kwaad wil, kan misbruik maken van de gegevens. Het risico hierop is klein, maar misbruik van persoonsgegevens valt niet uit te sluiten, zegt SVHW die inwoners die een vermoeden hebben van misbruik adviseert dit te melden via (0186) 577 222. 'Het is verstandig om alert te zijn op onregelmatigheden. Op de website www.rijksoverheid.nl/identiteitsfraude valt te lezen hoe misbruik van persoonsgegevens kan worden voorkomen.'

SVWH
SVHW is een samenwerkingsverband van 20 gemeenten, waterschap Hollandse Delta en de Regionale Afvalstoffen Dienst Hoeksche Waard. SVHW is een zelfstandige overheidsorganisatie. Hun belangrijkste taken zijn het heffen en innen van lokale belastingen, het vaststellen van de WOZ-waarden en het beheren van de basisregistraties WOZ en BAG.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.