vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Ook de hobbyboer moet maatregelen nemen tegen vogelgriep

15 november 2016 (door WerkendamNet)

WERKENDAM / REGIO:  Wie voor de hobby een paar kippen heeft, moet actie ondernemen om verspreiding van de vogelgriep te voorkomen. Niet vrijblijvend, maar verplicht.

Zowel in Nederland als in een aantal andere Europese landen is bij wilde vogels hoog-pathogene vogelgriep van het type H5N8 vastgesteld. Dit is een zeer besmettelijke variant van vogelgriep. Om te voorkomen dat pluimveebedrijven in Nederland besmet raken, is een ophok- en afschermplicht ingesteld. Deze maatregel geldt voor alle bedrijven die vogels houden voor  de productie van vlees en eieren.

Ook voor wie als hobby pluimvee houdt, geldt een aantal maatregelen. De gemeente Werkendam laat weten: 'Beperk het contact met uw vogels zo veel als mogelijk is. U bent verplicht om zoveel mogelijk te voorkomen dat uw dieren in contact komen met wilde watervogels of met vogelpoep. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren onder te brengen in een ren of volière die voorzien is van een bovenafdekking. Er geldt (nog) geen ophokplicht. U bent verplicht om er voor te zorgen dat er zo weinig mogelijk contact is met de dieren. Dus laat bezoekers niet in contact komen met uw vogels.'

Voor dierentuinen en kinderboerderijen gelden dezelfde maatregelen. Bezoekers mogen niet in contact komen met het pluimvee.

Dode vogel en meer
Voor wie een dode vogel aantreft: raak deze dan niet aan. Meld uw vondst direct bij de gemeente via de website of bel 0183-507200.

Verbod op tentoonstellingen: Er is een verbod ingesteld op het tentoonstellen van sierpluimvee en watervogels.

Verbod op de jacht: Ook geldt er een verbod op de jacht op watervogels en op jachtactiviteiten waarbij watervogels verstoord worden.

Vragen
Wie meer vragen heeft over de vogelgriep, Hoe u vogelgriep bij uw vogels kun herkennen of  wat u moet doen als u een dode vogel vindt bijvoorbeeld. Kijk op de speciale pagina over vogelgriep. 'Samen kunnen we een echte uitbraak van het vogelgriepvirus voorkomen.'

Lees meer over:

vogelgriep pluimvee kippen
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.