donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Maandelijks restafval ophalen: 66% vindt het een slecht plan, 31% stemt in.

9 november 2016 (door AalburgNet)

AALBURG - Wethouder Pim Bouman wil, in navolging van onder andere gemeente Woudrichem per 1-1-2017 het restafval nog maar één keer per maand ophalen in plaats van tweewekelijks. De redactie van Aalburg.net peilde in een minipoll gedurende 36 uur de reacties.

Op de vraag: "Gemeente Aalburg haalt per 1-1-2017 de container met restafval nog maar 1x per maand op. Vindt u dat een goed plan, bent u tegen of maakt het u niets uit." reageerden 31% van de mensen positief 'Goed plan'. 67% van de mensen die op de poll klikten daarentegen vindt het maar niks en slechts 2% maakt het eigenlijk niets uit.

Radio
Tijdens de radio-uitzending van Oké Magazine woensdagavond (9-11) reageerde wethouder Pim Bouman dat hij de reacties op zich wel begreep, maar dat deze ook gebaseerd waren op onjuiste zaken. Hij legde uit dat nog maar 40% van de containers in totaal wordt aangeboden. 'Het gaat goed met de afvalscheiding. We zoeken naar prikkels om die scheiding nog groter te maken.' Bouman gaf toe dat het een besparing opvert, maar dat die rechtstreeks ten goede komt aan het ophaalsysteem, dus aan de mensen. 'De kosten van het afvalsysteem zitten in een gesloten circuit. Wat je bespaart vloeit rechtstreeks terug. Mensen hebben daar voordeel van.' En wie er echt een werkelijk probleem heeft, kan altijd de gemeente bellen. In overleg kan er veel worden opgelost. Aldus Bouman.

Omruilen
Ook gaf Bouman aan dat er nog een moment komt dat mensen hun container kunnen omruilen. Gratis welteverstaan. 'Wie nu een 120 liter heeft, maar een 240 exemplaar wil, kan deze straks omruilen. Anderzijds kunnen mensen ook twee containers aan straat zetten. Dat kost dan wel geld, maar hun vuil kunnen ze zo wel kwijt.' De bestuurder heeft de goede resultaten die onder meer door Woudrichem worden geboekt met dezelfde systematiek, meegenomen in zijn besluitvorming.

Voor de reacties heeft hij alle begrip, hoewel die veelal gebaseerd zijn op emoties, vond hij. Wel zegde hij toe dat er nog een uitvoerige brief komt waarin de zaken worden uitgelegd en toegelicht.

Reacties
Op Facebook barstte een lawine los van mensen die een mening over het onderwerp hebben: 'Ja zo lang de gemeente de kosten maar kan uit sparen, kunnen de burgers wel opgezadeld worden met de extra overlast. Zullen wel lekkere stinkcontainers worden als het vuil er een maand lang in blijft zitten.' Of deze: 'Heerlijk vooral in de zomerperiode, lekker maden kweken. Volgens mij betaal ik toch gewoon voor het extra ophalen, dus mag ik aub nog ergens zelf voor kiezen?' Een ander liet weten: 'Als we gewoon allemaal ons afval scheiden kan die container makkelijk 1x in de maand geleegd worden volgens mij... Hier gaat hij maximaal 1x per maand of per 6 weken aan de straat.' Weer iemand anders zegt: 'Is in de gemeente Woudrichem al jaren zo.....langzamerhand naar eenheid werken?? Vaak gaat het goed, soms is het lastig!'

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.