vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Progressief Altena stelt steunpunten veilig

9 november 2016 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - Progressief Altena (PA) stelde gisteravond tijdens de gemeenteraadsvergadering de subsidie voor diverse steunpunten veilig. Zonder alternatieve financiering voorhanden vindt de partij een halvering en een stopzeting van de geldstroom te abrupt. De bezuiniging mag wat PA betreft best van tafel. Dat ging andere partijen weer te ver en men kwam met een ander voorstel.

Nadat de coalitiepartijen besloten om met ingang van 2017 honderdduizend euro te bezuinigen op het subsidieprogramma vulde het college van B&W dit onder andere in met het in twee stappen schrappen van de subsidie op de steunpunten. Menigeen kent ze wel, de ontmoetingsplaatsen voor senioren bij De Dotter, De Molenwiek, Het Jan Biesheuvel Dijkhuis en andere woonvormen voor ouderen. In 2017 zouden ze nog maar de helft van hun subsidie krijgen en in 2018 zou het klaar zijn. Totaal onbekend was hoe dan de activiteiten, de huur, de verzekeringen, het gas, water en elektra betaald zouden moeten worden. Progressief Altena stak hier een stokje voor. Eerst door met een serie kritische vragen aan het college van B&W de kwestie voor het voetlicht te halen en tijdens het begrotingsdebat, afgelopen dinsdag, door een amendement in te dienen.

Eenzaamheid
Woordvoerder Corine Verweij tijdens het debat: “Steunpunten zijn laagdrempelige voorzieningen voor ouderen, een vindplaats voor hulp en ondersteuning en een preventieve voorziening waar het gaat om eenzaamheid. Het college onderschrijft dit. Wij begrijpen dan ook niet dat u, zonder enig zicht op alternatieve financiering, binnen nu en twee maanden de subsidiëring wilt halveren en over ruim een jaar helemaal wilt stoppen met een financiële bijdrage. Dit gaat te snel en veel te veel met de botte bijl.”

Schrappen
Aanvankelijk wilde Progressief Altena de hele bezuiniging schrappen, maar daarvoor kreeg de partij de handen niet op elkaar. Uiteindelijk diende Progressief Altena een breed gesteund voorstel in dat voorzag in het schrappen van de bezuiniging in 2017 en het handhaven van de bezuiniging in 2018. Verweij: “Daarmee hebben steunpunten en betrokken partijen in ieder geval een heel jaar om naar alternatieve financiering te zoeken én met de helft van het oorspronkelijke subsidiebedrag blijft er een financiële basis overeind. Hiermee hopen we de steunpunten veilig gesteld te hebben.”

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.