vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Concordia levert ro-ro-schip voor windmolenindustrie

7 november 2016 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - Concordia Group leverde onlangs een bijzonder innovatief schip op. Het gaat om de Rotra Vente, een zware lading roll-on/roll-off coaster die speciaal ontworpen werd voor het efficiënt vervoeren van onderdelen voor windmolens.

De Rotra Vente is 141 meter lang en ruim 20 meter breed. Opvallend zijn de speciaal ontwikkelde boeg en de uitschuifbare ‘ramp’ (oprit). Zowel de boeg als de ramp worden door middel van hydraulische systemen in beweging gebracht. Het schip krijgt hierdoor de “roll-on/roll-off’’ eigenschap: lading kan aan en van boord gereden worden. Voor Siemens, de huurder van het schip, levert deze manier van laden en lossen een kostenbesparing op, want er hoeven minder kranen ingezet te worden en er kan sneller geladen en gelost worden met minder kans op schade.
Siemens gaat de Rotra Vente op de Noordzee inzetten voor het vervoer van masten, nacelles (machinekamers) en rotorbladen voor windmolens. De speciaal ontworpen overkapping op het schip beschermt de kostbare lading tegen zeewater en weersinvloeden.

Innovatief
Concordia Group ontierp en realiseerde het schip in tien maanden tijd. De basis was een bestaand casco van een containerschip, dat vakkundig is getransformeerd tot een zogenaamd ‘special service heavy cargo vessel with ramp’.  Door te kiezen voor een rigoureuze ombouw van een bestaand schip verbindt Concordia het toepassen van een diversificatie strategie aan het uit de markt halen van overcapaciteit.
De Rotra Vente heeft op diverse vlakken een innovatief karakter. Naast de karakteristieke beweegbare boeg en ramp is het schip voorzien van de laatste technologische snufjes. Zo kan het dek zware lading dragen, is er een volledig autonome ballast- en deballastinstallatie en is de voorstuwing van het schip speciaal berekend op de rompvorm, waardoor een maximale efficiency wordt bereikt. 

Het schip werd in Werkendam en Hardinxveld-Giessendam omgebouwd. Inmiddels wordt gewerkt aan een tweede schip, de Rotra Mare. Deze zal naar verwachting in de loop van 2017 opgeleverd worden.

Lees meer over:

concordia group Rotra Vente
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.