dinsdag 6 juni 2023

Alles over Altena

Theaterhoppen 2016: vier keer ijzersterk

5 november 2016 (door WoudrichemNet)

WOUDRICHEM - Theaterhoppen in de Woerkumse Vesting. Het concept is en blijft ijzersterk: muziek, kleinkunst, cultuur en theater thuis. Ook de derde editie van Theaterhoppen vrijdagavond  bleek een geslaagde. Dit jaar vooral verrassend en dat in meerdere opzichten. Inclusief het hopje voor onderweg...

Nieuw was de vrijdagavond. Niet op twee dagen gingen de gekleurde hoedjes hun groepen vooruit, hoppend van locatie naar locatie, maar zij doen dat nu drie dagen. Vrijdagavond (5-11) was de kick off, zaterdagavond volgt nog en zondagmiddag sluiten de lokale theatertjes weer. Café 't Hoekse was en is steeds het centrale ontmoetingspunt.

Maya van As, nét afgestuurd aan de Kongingstheateracademie, verrastte haar publiek met een conference over een spreeuw in haar slaapkamer. Een half uur vullen met een beschouwing over het onvangbare beest, over een pispan, naakt slapen, lichamelijke beperktheid en over een hulpgever die uiteindelijk toch de onvermijdelijke hulpvraag stelt. De start was even zoeken, kreeg zij het publiek mee, maar Van As draaide warm en zette een verrassende conference neer.

Verrassend ook bleek het jonge gezelschap van Theaterhuis Gorinchem (THG) met een plot uit Dekaloog: 1 uit 4. Een frisse groep naar leeftijd en daarnaast ook nog eens voor het eerst bij elkaar speelde in de Kazerne. Gepassioneerd spel, een kweekvijver met talent... Het bleek een aardig theaterstuk. Een kleinmenselijk verhaal over bewoners van een flatgebouw. Een hoogleraar wiskunde heeft alle vertrouwen in de wetenschap. Als zijn zoon gaat schaatsen berekent hij de dikte van het ijs. Ondanks dat zakt zijn zoon door de winterse ijskoek. Met fatale gevolgen. De emotie was zichtbaar en knalhard hoorbaar...

Theatergroep Yrros! bracht Hamlet aan de keukentafel. Op de Schapendam. Een stuk dat begon vanuit het niets toen bezoekers acteurs bleken. 'Alles waar je ogen van gaan sprankelen, moet je doen', toetert de groep op haar Facebookpagina. Het is het handelsmerk van Yrros! de groep die veel zo niet alles aankan. Het publiek werd geboeid door Hamlets' gezwollen taal in een moderne setting. Met een onvoorziene moordpartij inclusief een banaan als steekwapen. Zo waren er meer goede vondsten. Verrassend spel kwam ook van de 12-jarige debutante Ainhoa Masteijk die prachtg meespeelde met de door de wol geverde Yrossers.

Veel- zo niet alleskunner Izak Boom gaf een biografisch (muzikaal) inkijkje in 'Oneindig laagland'. Over leven en geloven en waarom dat laatste niet meer. Over zijn zoektocht, zijn ouders als kunstenaarsechtpaar, over Leerbroek en meer. Hij schetste daarmee een verrassend en tegelijk kwetsbaar beeld van zijn eigen leven. Hoewel kwetsbaar, Boom voelde het vooral als 'bevrijdend': 'Ik moest het kennelijk kwijt.' Omlijst met schitterende muziek, bleef de avond zo heel klein. Boom werd sterk ondersteund door bassist Bart Soeters. Het totaalbeeld paste prima in het decor van Theaterhoppen 2016.

In Café 't Hoekse bleef het nog lang, gezellig, alhoewel dát minder verrassend was na een avond als deze...

(Foto's Woudrichem.net

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.