donderdag 27 januari 2022

Alles over Altena

Kerkgebouw Drongelen gaat in de verkoop

26 oktober 2016 (door AalburgNet)

DRONGELEN - De kerkenraad van de hervormde gemeente van Eethen en Drongelen heeft besloten om het kerkgebouw in Drongelen te gaan verkopen. In september van 2017 zal er voor het laatst een kerkdienst worden gehouden. 

Reden voor de verkoop is dat de kerkelijke gemeente niet langer in staat is om de beide kerkgebouwen in Eethen en Drongelen te onderhouden. Het kerkgebouw in Drongelen is geen monument waardoor alle financiële lasten voor de kerkelijke gemeente zijn. Met name het groot onderhoud dat uitgevoerd dient te worden legt een te groot beslag op de kerkelijke middelen.

De afgelopen tijd sprak een projectgroep van kerkelijke gemeenteleden met de gemeente Aalburg en de dorpsraad van Drongelen om het gebouw een (deels) andere bestemming te geven. Ook werd hierbij gebruik gemaakt van beschikbare kennis bij organisaties als Monumentenhuis Brabant en Erfgoed Brabant. De projectgroep laat weten: 'Helaas bleken de mogelijkheden voor herbestemming beperkt, mede door het al aanwezig zijn van een goed functionerend dorpshuis en diverse faciliteiten in de oude school van Eethen. Daarom kwam de projectgroep tot conclusie dat verkoop de enige optie is.' Met instemming van de leden van de kerkelijke gemeente heeft de kerkenraad  het besluit genomen het kerkgebouw te verkopen.

Ingrijpend besluit
‘Het is voor alle betrokkenen een ingrijpend besluit. De keuze om een kerkgebouw te verkopen is financieel verklaarbaar, maar is een keuze die de hele gemeente in het hart raakt. Hoe moeilijk het besluit ook is, we mogen weten dat Christus trouw is. Hijzelf is de Heer van zijn kerk. Voor de zichtbaarheid van de kerkelijke gemeente in het dorp Drongelen zal dit besluit uiteraard gevolgen hebben. Maar de betrokkenheid van de gemeente op het wel en wee van haar leden én de overige dorpsbewoners zal ook in de toekomst niet veranderen. De gemeente bestrijkt immers béide dorpen, al zal ze voortaan samenkomen in Eethen’, aldus dominee Michiel Vastenhout.

De kerkelijke gemeente wil op zondag 17 september 2017 in een bijzondere dienst afscheid nemen van het kerkgebouw. Ook wil men zoveel mogelijk herinneringen verzamelen en de geschiedenis van het gebouw goed vast leggen.

Lees meer over:

Drongelen Eethen kerk kerkenraad
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.