zaterdag 27 november 2021

Alles over Altena

A Rocha Altena vestigt zich enthousiast langs de Alm: 'De toekomst is begonnen'

15 oktober 2016 (door WoudrichemNet)

UITWIJK - Zaterdagmorgen (15-10) was het de zeis die symbolisch de 'laatste hobbel’ verwijderde om zo de slagboom te kunnen openen. Het schitterende terrein langs de Wijde Alm werd met die handeling officieel én vakkundig geopend door Misha Verlee. Hij nam daarmee de eervole honneurs waar voor A Rocha Altena en Stichting De Rotonde. ‘De toekomst is begonnen’, sprak kartrekker Simon Verlee gedreven bij de opening. Een droom (‘Zijn werk’) ging in vervulling. Niet voor hem, maar voor al die mensen in de regio die ‘hier en nu opvang nodig hebben'.

Sinds 23 april 2016 is natuurwerkgroep A Rocha Altena actief op een natuurterrein aan de Poortweg in Uitwijk. Dit bijzondere gebiedje, een "taartpunt", wordt beheerd door stichting De Rotonde i.o. in samenwerking met A Rocha Altena.

Daar, langs de Alm, is Simon meer dan in zijn element. Van kinds af aan al. Toegegeven, de natuur is dan ook meer dan schitterend. En de stilte oorverdovend voor wie rust wil. Verlee heeft met de werkgroep indrukwekkende plannen met het terrein van 1,5 hectare dat voldoende verscholen ligt om 'weg van de snelweg' te zijn. Net achter het gemaal aan de Poortweg moet het er nu maar eens van komen: opvang voor wie het NU nodig heeft...
Verlee is in het dagelijks leven Maatschappelijk Makelaar en Sociaal Entrepreneur. Een bewuste keuze om zo betrokken te kunnen zijn bij mensen die het om een of andere reden moeilijk hebben. Al sinds jaar en dag knokt de Almkerker met tomeloze inzet voor een 24-uursopvang voor wie het nodig heeft. De plannen zijn er, de papieren beschikbaar en het stuk grond langs de Alm is er klaar voor. ‘Samen met ondernemers, vrijwilligers, WMO-raden en iedereen die ons wil helpen, gaan wij aan de slag. Wij zoeken ook mensen, wij willen het samen doen.'

Zorg en aandacht
Waar gaat het om? Stel je raakt je baan kwijt, je bedrijf gaat failliet, je wordt geconfronteerd met het verlies van een dierbare, scheiding, schulden, ziekte, stress… Praktijksituaties waar Verlee over spreekt. Dingen die ook in Altena gebeuren. 'Steeds meer mensen doen een beroep op de Voedselbank, moesten hun huis met verlies verkopen enzovoorts. Altena is daar geen uitzondering in. Zaken als een terugtredende overheid, crisis, bezuinigingen en de komst van een participatiesamenleving zouden deze groep mensen in Nederland wel eens nog verder kunnen laten groeien. 0,7% van de mensen in Nederland heeft direct zorg en aandacht nodig. Voor Altena zou dat neerkomen op 300 tot 400 mensen. Ik denk echter dat die aantallen hoger liggen.'

Passie
Verlee heeft passie voor zijn missie. Sinds 2003 begon hij en wilde hij mensen warm krijgen, sprak hij met burgemeesters en wethouders, met gemeenteraden en liep hij de gemeentehuizen in de regio plat. Hij volgde opleidingen en deed onderzoek. De Almkerker nam in 2008 zitting in de WMO-raad, bewust om maar dicht bij het vuur te kunnen zitten. 'Er is onder de mensen een grote nood. Er is geld genoeg, alleen komt het niet waar het nodig is. Mensen vallen tussen wal en schip. Als zij NU hulp nodig hebben, is dat er niet.' Verlee kan het weten. Zelf ging hij ook ooit door diepe dalen. 'Ik had toen als zelfstandig ondernemer geen recht op hulp, raakte mijn bedrijf kwijt en kreeg allerlei problemen. Als ik mensen kan helpen door wat mij is overkomen, zal ik dat niet laten. Iets wat je passie is, kost geen moeite.'

Kansen
Om die reden was zijn inzet tomeloos om het terrein langs de Alm te kunnen bemachtigen. En dat is gelukt. Vanuit Stichting De Rotonde in oprichting wil hij aan de slag met kleinschalige recreatie. Dat wil zeggen mensen die het nodig hebben kunnen op het terrein langs de Alm korter of langer verblijven, vissen, wandelen, natuuronderhoud plegen, een kampvuur maken ... Kortom, de zinnen verzetten. Uiteraard is er alle tijd en ruimte voor gesprekken. Dingen die kunnen helpen om je leven weer op de rit te krijgen of om jouw perspectief terug te krijgen. Verlee ziet het als een kans voor Altena en zoekt daarom partijen om mee samen te werken. 'Alles is geregeld. Het beste voor Altena gaat komen, directe hulp voor hen die het NU nodig hebben, 24 uur per dag, zeven dagen per week', proclameert hij met volle overtuiging.

Visiegroepen
'Ik zoek mensen die willen meedenken, die mij ook kunnen inspireren, die willen mee participeren in de stichting, die hun handen uit de mouwen willen steken. Dat kan op allerlei gebied. Ook voor de mooie ideeën die uit de 22 visiegroepen zijn gekomen. We moeten de krachten bundelen en de energie niet versnipperen. De gemeente wil met 3 projecten verder. Voor ons dienen ze allemaal een kans te krijgen. Er is veel overlap.’

Werkgroep
Stichting De Rotonde i.o. is de initiator van maatschappelijke (zorg)projecten waaronder crisisopvang in Altena, zorgverlening in de vorm van zinvolle dagbesteding (door buitenactiviteiten) en het beheer van het natuurgebied aan de Alm.

Op hoofdlijnen streven A Rocha Altena & De Rotonde naar onderhoud/versterking van de natuurwaarden, beleving van natuur en landschap, natuur- en milieueducatie, zorg voor de schepping en sociale interactie (samenwerken en samenzijn).

De werkgroep bestaat uit Bas de Fijter, Nico Korporaal, Bram van Nordennen, Bart Pörtzgen en Simon Verlee.

(Foto's boven, links en onder Woudrichem.net - foto rechts A Rocha Altena)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.