dinsdag 23 april 2024

Alles over Altena

Er mag nu helemaal geen vrachtverkeer meer over Merwedebrug - UPDATE

11 oktober 2016 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - REGIO: Werd vorige week al niet meer toegestaan dat zwaar vrachtverkeer boven de 60 ton de burg zou passeren, nu mag er helemaal geen vrachtwagen meer van de oeververbinding in de A27 gebruik maken. Ook het busvervoer moet omrijden, iets wat extra reistijd zal vragen. Uit het nader onderzoek naar haarscheurtjes in de draagbalken van de zuidelijke boog van de Merwedebrug blijkt dat de situatie hier ernstiger is dan bij de noordelijke boog.

Rijkswaterstaat heeft daarom uit veiligheidsoverwegingen besloten om met ingang van dinsdag 11 oktober geen vrachtverkeer meer toe te laten op de brug om verdere overbelasting te voorkomen. Dit betreft alle voertuigen zwaarder dan 3,5 ton. De brug blijft normaal beschikbaar voor personenauto’s.

Per dag rijden ongeveer 95.000 voertuigen over de brug, 18.000 hiervan zijn vrachtwagens. Vrachtverkeer moet omrijden via de A2 en A16 en wordt geïnformeerd via borden boven en langs de weg. Hierop zal gehandhaafd worden. Aldus Rijkswaterstaat. Alhoewel om 10:30 uur vanmorgen (11-10) nog volop vrachtverkeer over de brug denderde.

Ook Arriva liet inmiddels in een bericht weten geen gebruik meer te mogen maken van de Merwedebrug. Passagiers moeten rekening houden met extra reistijd.

Op grond van de eerste onderzoeksresultaten had Rijkswaterstaat al besloten om binnen nu en twee maanden de brug aan de onderkant te verstevigen. Op dit moment wordt onderzocht of dit nog versneld kan worden.

Onderzoek
In verband met de verbreding van de A27 is onder andere gekeken naar de belastbaarheid van de 55 jaar oude Merwedebrug. Uit de berekeningen bleek dat de stalen draagbalken van de brug mogelijk tekenen van overbelasting vertonen. Na diverse metingen en een visuele inspectie is besloten tot nader onderzoek. Uit voorzorg heeft Rijkswaterstaat vorige week besloten om geen extreem zwaar verkeer toe te laten op de brug. Nu er ook onderzoek aan de tweede boog is verricht is dit uitgebreid tot alle vrachtverkeer.

Politieke reacties
De politiek moppert en reageert. De wethouder van Werkendam, Matthijs van Oosten, heeft bij Rijkswaterstaat aangedrongen op 'een snelle, degelijke oplossing'. Euro-parlementarier Peter van Dalen (CU) laat weten: 'Absurd dat zo'n belangrijke brug er voor zwaar verkeer zoals bussen plots uit gaat.' Hermen Vreugendehil twittert: 'Kwetsbaarheid bereikbaarheid regio komt pijnlijk bovendrijven.Gevolgen afsluiting Merwedebrug worden nu al pijnlijk. Ziekenhuis Gorinchem niet per OV bereikbaar, bussen rijden om via Zaltbommel!' Otto van Breugel (CDA Werkendam) klinkt cynisch: 'Eerst de zware vrachtauto's Nu alle vrachtauto's. Binnenkort alle personenauto's die niet over de brug mogen????' De Statenfracties van SGP en ChristenUnie stelde direct al spoedvragen over de gevolgen van de afgesloten Merwedebrug: 'Wat betekent dit voor busvervoer, veiligheid en regionale economie?' Progressief Altena heeft het Werkendamse College van B&W gevraagd snel met oplossingen te komen. De partij ziet mogelijkheden in het inzetten van de veerverbindingen van Riveer en/of van het netwerk aan buurtbussen.

UPDATE
14:00 uur - Het verbod 'Geen vrachtwagens over Merwedeburg" wordt massaal overtreden. De Almkerker Henk van der Zouwen liet dat zien in een live verbinding via Facebook terwijl hij over de A27 komt en de Mederwedebrug over rijdt. Ook Hermen Vreugendenhil nam een kijkje ter plaatse en deed een oproep voor een snelle oplossing. Tegenover de NOS verklaarde een politieman vanmorgen: 'We handhaven niet.' Volgens Rijskwaterstaat staan de borden er nog niet (allemaal), maar zijn ze wel besteld.

UPDATE 17:00 uur: Rijkswaterstaat hoopt om 20.00 uur álle verbodsborden voor het vrachtverkeer voor de Merwedebrug geplaatst te hebben. "Dan pas is de situatie handhaafbaar."

UPDATE 18:00 uur. Rijkswaterstaat publiceert een pagina met de meest gestelde vragen rond de afsluiting van de Merwedebrug voor vrachtverkeer.

UPDATE 22:00 uur: Rijkswaterstaat heeft inmiddels alle benodigde borden geplaatst. De handhaving is begonnen. Dit wordt bevestigd door chauffeurs: 'Veel politie in touw voor handhaven Merwedebrugverbod. Chauffeurs zoeken uitweg via Werkendam richting pontje Kop van 't land.' Er worden inmiddels bekeuringen uitgeschreven.

(Foto Rijkswaterstaat)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.