vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Ook Kozakken Boys voetbalt door op kunstgras

7 oktober 2016 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - Er is deze week in de media veel aandacht geweest voor de mogelijke gezondheidsgevaren door het spelen op kunstgras. De discussie richt zich op de rubber infill die gebruikt wordt op kunstgrasvelden. Kozakken Boys beschikt over twee kunstgrasvelden: het hoofdveld en het pupillenveld. Het bestuur van de Werkendamse voetbalclub zet op haar website de situatie uiteen.

'Op het hoofdveld werken we niet met een rubber infill, maar met kurk. Het hoofdveld valt hierdoor buiten deze discussie.Het pupillenveld is voorzien van rubber infill. Echter is er bij ons 50% minder rubber gebruikt dan bij de traditionele (goedkopere) velden. Dit heeft te maken de korte vezel en het schokpad.

Advies
Wij volgen deze discussie hoe dan ook op de voet en zien vooralsnog geen reden om het voetballen op dit veld te staken. Wij volgen het advies van de KNVB. Voor wat betreft de gezondheidsrisico’s van SBR-rubbergranulaat baseert de KNVB zich op de expertise en feitelijke informatie van het Rijksinstituut voor Veiligheid en Milieu (RIVM). Het RIVM is het kennisinstituut dat in opdracht van de overheid zich ontfermt over de volksgezondheid in Nederland. Het RIVM heeft op basis van diverse onderzoeken vastgesteld dat er bij het sporten op met rubberkorrels ingestrooide kunstgrasvelden geen gezondheidsrisico is te verwachten. Het RIVM heeft de KNVB laten weten nog steeds achter de resultaten van deze onderzoeken te staan.

Vervolgonderzoek
Hoewel in de media niet wetenschappelijk wordt aangetoond dat de rubberen korrels gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, vindt de KNVB dat het RIVM de bevindingen uit het programma Zembla zorgvuldig moet bekijken en indien nodig vervolgonderzoek moet doen. Meer onderzoek levert meer informatie op. Dat draagt bij aan meer zekerheid over de veiligheid en gezondheid op de Nederlandse velden voor de sporters. De Vereniging Sport en Gemeente (VSG), de instantie die gemeenten en sportverenigingen adviseert over kunstgrasvelden, deelt het standpunt van de KNVB. Aanstaande maandag staat er al een afspraak gepland over kunstgras met onder meer het RIVM, VSG en kunstgrasfabrikanten. De bevindingen uit het programma Zembla worden hier ook besproken.' Aldus het bestuur sv Kozakken Boys.

VV Woudrichem
Ook het bestuur van vv Woudrichem reageerde op de situatie - KLIK hier

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.