donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Altenatuur: 'Aantal legsels afgenomen'

24 september 2016 (door WoudrichemNet)

GIESSEN - Tijdens de slotavond op Fort Giessen van Altenatuur woensdagavond 21 september werd het aantal gevonden legsels in het voorjaar van 2016 bekendgemaakt. De cijfers laten voor het eerst in achttien jaar zien dat de hoeveelheid legsels in geringe mate is  afgenomen. Altenatuur doet verslag.

Werden er vorig jaar in totaal 550 nesten gevonden, dit jaar bleef de teller op 525 steken. Toch wil het niet zeggen dat de weidevogelstand in onze streek afneemt. Het voorjaar van 2016 was bijzonder nat  en de temperaturen waren laag waardoor de vogels later met broeden begonnen. De boeren konden hun percelen niet op en zodoende hadden de vogels die tot broeden kwamen alle rust om de eieren uit te broeden.  Dat was zowel tijdens de eerste legperiode, maar ook in mei tijdens de tweede legperiode  De vrijwilligers lieten de nesten met rust om de vogels zo min mogelijk te verstoren. Wellicht was dat de reden waarom er opvallend meer kievitskuikens gesignaleerd werden, die de eerste kwetsbare periode overleefd hadden. Met 50 legsels werden er nooit eerder zoveel  scholeksternesten gevonden.  De stand van de grutto en tureluur bleef min of meer gelijk, maar het aantal wulpen nesten was aanzienlijk lager dan in vorige jaren. Veel wulpen broeden in de uiterwaarden langs de Bergse Maas, waar de waterstand dit voorjaar langdurig hoog bleef. Waarschijnlijk zijn vroege legsels daardoor verloren gegaan.

Paul Raams en Meeuwis Millenaar vertelden over het resultaat van de verschillende ‘Plasdrasweilanden’, die met zonnepompen nat gehouden werden. Bemoedigend was het dat veel vogels in de buurt van de natte percelen gebroed hebben. Jochem Sloothaak van het Brabants Landschap liet vervolgens met filmpjes zien waartoe de weidevogeldrone allemaal in staat is. Deze nieuwe ontwikkelingen die nu nog wat in de kinderschoenen staan en krijgen volgend jaar in ieder geval een vervolg.

'En dat allemaal dankzij de samenwerking tussen de welwillende boeren, enthousiaste vrijwilligers van Altenatuur en de VMB, medewerkers van het Brabants Landschap en de ANV die er samen alles aan doen  de weidevogels in onze streek de beste kans van slagen te bieden.'

(Foto Altenatuur)

Lees meer over:

Altenatuur weidevolgels
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.