vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Patrick Mortko wint fotowedstrijd Iconen van Altena

8 september 2016 (door WerkendamNet)

REGIO ALTENA – De fotowedstrijd ‘Iconen van Altena’ is gewonnen door Patrick Mortko uit Waalwijk met een foto van de Kromme Nol waterkering in Wijk en Aalburg. De juryleden Hans Werther uit Dussen en Irene Damminga uit Werkendam (beiden fotograaf), kozen unaniem voor de foto van Mortko, die werd gemaakt in december met een sterke groothoeklens.

“Een stevige, krachtige compositie met kleuren die juist door het magenta lijken te stralen. In de spiegeling van de waterkering in het water spreekt de winterse stilte van de vallende avond”, zo schrijven zij in het juryrapport. De Kromme Nol waterkering is een modern waterstaatswerk dat in 2001 werd gebouwd, het verbeeld als geen ander de eeuwenlange strijd tegen het water in het Land van Heusden en Altena en vormt zo een icoon voor de streek. De winnende foto wordt beloond met een overnachting in de Bed & Breakfast op Fort Bakkerskil.

De uitslag werd bekendgemaakt tijdens de erfgoedavond in het RK kerkje in Woudrichem als aftrap van Open Monumentendag.

Erfgoed Altena
De fotowedstrijd ‘Iconen van Altena’ werd uitgeschreven door Erfgoed Altena als onderdeel van Open Monumentendag met als thema ‘Iconen en symbolen’. Uit de 55 ingezonden foto’s zijn naast de winnende foto nog 18 foto’s uitgeselecteerd die vanaf 9 tot en met 30 september zijn te zien tijdens de openingsuren van de bibliotheek in Wijk en Aalburg. Bij de selectie voor de foto expositie is zoveel mogelijk getracht per dorp in Altena een foto te kiezen. Aan de fotowedstrijd is tevens een publieksprijs verbonden; alle 55 ingezonden foto’s worden op de facebook pagina Iconen van Altena geplaatst. De foto die 30 september de meeste likes heeft verzameld wint de publieksprijs; een jaar lidmaatschap van de Vereniging Vrienden van het Biesboschmuseum dat ombeperkt toegang biedt tot het bezoeken van het BiesboschMuseumeiland.

Activiteiten
Open Monumentendag met als thema ‘Iconen en Symbolen’ wordt gehouden op 10 en 11 september. In Werkendam wordt zaterdag 10 september op de Hoogstraat het Historisch Festival gehouden vanwege het 25 jarig bestaan van de Historische Vereniging Werkendam en De Werken c.a. In de vesting Woudrichem worden 10 september (start 13.30 en 15.30 uur) twee rondwandelingen onder leiding van een stadsgids gehouden langs Iconen en symbolen van de vesting gehouden. Tevens zijn de RK en de Martinuskerk te bezichtigen en kan de Martinustoren worden beklommen.  In Almkerk kan het bos van Jan en Jennie van Mersbergen aan de Duylweg worden bezocht; daar zijn exposities ingericht van sporticoon en schaatser Anton Verhoeven en de watermolens van Den Duyl; daar kan ook zondag een bezoek gebracht worden. Zondag 11 september is eveneens Kasteel Dussen gratis te bezichtigen. In vesting Woudrichem kan de RK kerk worden bezichtigd en de toren van de Martinuskerk worden beklommen. Achter het Arsenaal is het foodevenement Pruuve Maor. Zowel 10 als 11 september is het tevens Kunstroute in vesting Woudrichem, veel kunst is te zien in de monumentale panden van de vesting.

Speciaal voor de basisscholen wordt donderdag 8 en vrijdag 9 september de Monumentenklassendag gehouden; leerlingen brengen een bezoek aan Fort Giessen en de historische haven van de vesting Woudrichem.

Lees meer over:

fotowedstrijd Iconen Altena
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.