vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

GSW-coryfee Autje van der Lee: 'Samen sterk!'

6 september 2016 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - Stichting GSW verhuisde onlangs naar een ruim pand aan de Vierlinghstraat. Op 400 m2 is daar nu een weggeefshop actief voor mensen die het - al dan niet tijdelijk - minder hebben dan de gemiddelde Nederlander. Autje van der Lee trok zich ruim twee jaar geleden het lot aan van deze categorie. Gebaseerd en gesterkt op haar eigen levens(on)geluk zette zij in een onwaarschijnlijk korte tijd de succesvolle Stichting GSW op poten. Wie is Autje (Audrey) van der Lee?

De initiatiefneemster en karrentrekker achter Stichting GSW, Autje van der Lee, is moeder van drie kinderen: Allysia (12), Ashley (11) en Jason (9). Haar motto is: 'Dankbaar zijn, doorzetten en samen sterk staan!' Autje kent als geen ander de betekenis van deze woorden... Het gaf én geeft haar power en daadkracht.

Autje kampt al sinds jonge leeftijd met instabiliteit na een ongeluk waar haar rechterknie beschadigd raakte. De afgelopen jaren moest zij daar al veertien keer aan geopereerd worden. Door inzet, overtuigingskracht knokte zij zich terug: zij wilde kunnen lopen. Maar het leven had echter nog meer noodlottigheden in petto. Door een auto-ongeluk op weg naar haar werk (toen Showbizz City Aalsmeer) raakte zij volledig arbeidsongeschikt. Opnieuw door knokken, doorzetten én een goede begeleiding van het Rugadviescentrum wist Autje terug te keren in het arbeidsproces. Zij werkte aansluitend in diverse functies in de evenementenbranche en werd uiteindelijk werkgeveradviseur CWI/UWV en Accountmanager Sociale Zaken bij de Sociale Dienst. Autje zette zich in om mensen aan een baan te helpen. Hiertoe adviseerde zij werkgevers.

Besef
Na een noodlottige val van de trap kampte zij opnieuw met instabiliteit en werd bovendien geconfronteerd met een aandoening aan haar voeten. Een proces van revalidatie volgde en opnieuw raakte Autje volledig arbeidsongeschikt. Haar onvrijwillige lot zette haar aan het denken. Met hulp van anderen knokte zij zich opnieuw terug. Door haar positieve levenshouding realiseerde zij zich: "De fles is halfvol! Door elkaar te helpen, kom je verder. Samen sterk!"

Het besef groeide net als het initiatief. Met haar achtergrond en netwerk beschikte zij immers over ongekende mogelijkheden om mensen te kunnen helpen waar mogelijk en nodig. Zij voegde de daad bij het woord en startte met het uitdelen van brood, groente en fruit aan minderbedeelden. In haar omgeving vond ze steeds meer begrip, enthousiasme en medewerking. Doordat een aangepaste woning noodzakelijk was, streek zij in Werkendam neer. Gesterkt door haar innerlijke overtuiging startte zij vrijwel onmiddellijk een nieuw initiatief: Gratis Shoppen Werkendam, de latere Stichting GSW, die op 20 januari 2016 werd opgericht.

Helpen
Wat er toen gebeurde grenst aan het ongelofelijke... Na een oproep op Facebook wie er hulp nodig had en wie kon helpen melden zich vijftig gezinnen én vrijwilligers. Ruim 1,5 jaar bouwde Autje en haar team tweewekelijks een weggeefwinkel op in haar tuin. Daar werd alles uitgestald wat door mensen met een bredere beurs werd gebracht. Ook gingen de deuren van haar huis open en kregen mensen een lekker bakje koffie en een luisterend oor. Na dat dikke jaar werd haar huis en tuin te klein en was de weggeefwinkel teveel afhankelijk van de weersomstandigheden. Wat nu? De biologische groenteboer uit Werkendam stelde belangeloos een kleine loods ter beschikking. Voor een half jaar. De hulpvragen bleven komen en GSW verhuisde graag opnieuw. Nu naar de Werkendamnse Vierlinghstraat, een grote loods van 400 m2. Daar zit nu de GSW Weggeefshop.

Samen sterk
Inmiddels helpt het GSW-team meer dan duizend(!) gezinnen in Land van Heusden en Altena door middel van allerlei diensten, steeds met gesloten beurs. Autje heeft aan passie en drive niets verloren, ondanks haar eigen beperkingen: 'Stilzitten is geen optie, zoveel mensen in Nederland hebben het heel moeilijk. Door samen sterk te staan en te delen in goederen, diensten en talenten groeide GSW uit tot een gewaardeerd platform waarop mensen delen en anderen brede ondersteuning vinden. Door overschotten en tekorten bij elkaar te brengen, blijkt the sky the limit. Wees welkom en doe mee met dit prachtige initiatief. Wie ons ook op geldelijke wijze wil steunen, kan via www.stichtinggsw.nl een donatie doen. Ook sponsoren zijn van harte welkom!'

(Foto Lisette de Rade)

Zie ook:

Lees meer over:

Autje van der Lee GSW
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.