vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Beide zwembaden open, mits...

1 september 2016 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - Het hoge woord is eruit: 'Beide zwembaden kunnen onder voorwaarden open blijven.' Het rapport over de toekomst van de zwembaden Werkina en Bijtelskil (gepresenteerd op 30 juni) geeft een mogelijkheid beide baden open te houden. Belangrijke randvoorwaarde is dat alle betrokken partijen, dus zwembadbesturen, zwemverenigingen en inwoners en de gemeente, een bijdrage leveren.

Betrokken partijen brachten eerder advies uit aan het college over de bevindingen in het rapport. Het belangrijkste advies was dat de baden open zouden moeten blijven. Daarnaast zag men mogelijkheden om besparingen door te voeren. Wel zijn er twijfels over de haalbaarheid van het genoemde bedrag. 

Raadsvoorstel
Het college van burgemeester en wethouders vindt de optie van het open houden van beide baden van groot maatschappelijk belang. Zij stellen daarom ook voor aan de gemeenteraad om deze optie een serieuze kans te geven.

Wethouder John Bakker: “Het rapport van Drijver en Partners brengt de maatschappelijke functie van de baden in beeld. Die is groot. Ik ben blij dat er een goede kans ligt om beide baden open te houden. Maar voorop staat dat we dat niet alleen kunnen. Samen moeten we er de schouders onder zetten. Daarom stellen we de raad voor dat Drijver en Partners ook betrokken wordt bij de invulling van de bezuinigingen. Hun deskundigheid kunnen we nog niet missen.”

Bezuiniging
De gemeente moet vanaf 2019 250.000 euro bezuinigen op de zwembaden. Het rapport zegt dat een besparing van 177.000 euro mogelijk is. Hiermee kunnen beide baden open blijven en dezelfde functie vervullen. Bakker: “We hebben dan niet de volledige bezuiniging gehaald, maar wel een aanzienlijk deel. Het maatschappelijk belang weegt zwaarder dan het financieel belang. Maar daarmee is het financieel belang niet uit beeld. Er blijft een bedrag van 73.000 euro  staan dat vanaf 2019 elders bezuinigd moet worden.”

Als de gemeenteraad instemt met dit voorstel ligt er een grote uitdaging. “Na het besluit begint het eigenlijk pas. Van iedereen wordt een inspanning verwacht. Van de gemeente, van de besturen van de zwembaden, van de zwemverenigingen en van inwoners. Dit is geen makkelijke opdracht”, aldus Bakker.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.