vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Ex-vriendin krijgt 11 jaar cel voor 'Biesboschmoord'

27 augustus 2016 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - ANDEL: Een 38-jarige vrouw is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 11 jaar voor doodslag op haar ex-vriend en het wegmaken van diens stoffelijk overschot. De rechtbank Zeeland-West-Brabant acht voorbedachte raad (moord) niet bewezen. Wel acht de rechtbank bewezen dat verdachte haar ex-vriend met messteken om het leven bracht en hem vervolgens met hulp van een handlanger begroef in de Biesbosch.

De verdediging had ontslag van alle rechtsvervolging gevraagd omdat de verdachte uit noodweer zou hebben gehandeld. De verdachte beweerde dat het slachtoffer een agressief persoon was en dat hij haar op de dag van de steekpartij met een mes zou hebben bedreigd en haar zou hebben willen aanranden of verkrachten in haar woning. Verdachte zou vervolgens het mes hebben weten te bemachtigen en haar ex-vriend hebben neergestoken. De rechtbank twijfelt echter aan de geloofwaardigheid van deze verklaring, omdat in het dossier verder niets van blijkt van agressie door haar ex-vriend en de vrouw haar verklaring op dit punt gedurende het onderzoek steeds verder aandikte. De verdachte kon ook weinig details geven over hoe het gebeurd was en niet verklaren waarom zij het slachtoffer niet enkel in de buik, maar ook tot driemaal toe in de hals heeft gestoken. Ten slotte heeft de rechtbank extra kritisch naar haar verklaring gekeken, omdat verdachte lange tijd heeft gezwegen en ze pas een verklaring heeft afgelegd nadat het politie- en technisch onderzoek beschikbaar.

Verhaal niet aannemelijk
Op basis van het dossier zijn volgens de rechtbank alternatieve scenario’s aannemelijker. Mogelijk kon verdachte het niet verkroppen dat de relatie was beëindigd. Hoewel de feitelijke toedracht niet met zekerheid kan worden vastgesteld, is het verhaal van de verdachte in ieder geval niet aannemelijk geworden. Het beroep op noodweer wordt dus verworpen. Omdat de verdachte weigerde mee te werken aan gedragskundige onderzoeken wordt ze door de rechtbank als volledig toerekeningsvatbaar beschouwd.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.