donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Juweeltjes te zien en te horen tijdens Historisch Festival

23 augustus 2016 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - De Historische Vereniging is bezig aan de allerlaatste details om het 25-jarig jubileumfeest helemaal áf te maken. Naast grote activiteiten die al eerder aandacht kregen, werden ook andere juweeltjes toegevoegd. Werkendam wordt met het Historisch Festival the place to be op 10 september.

Zo zal halverwege de Hoogstraat, achter de winkel van voormalige bakkerij Kieboom, een unieke film van ongeveer een kwartier te zien zijn. De film wordt aangeboden door Marina Kieboom en stamt uit 1981. Te zien zijn karakteristieke beelden over de Sinterklaas- en Kersttijd in de bakkerij. Ook ziet men wijlen bakker Andries Kieboom aan het werk met marsepein. Daarnaast zal Marina nog wat foto’s en bakkersattributen tentoonstellen.

Een andere korte film is een fragment uit het tv-programma ‘Verre Verwanten’, te zien in de etalage van dameskledingwinkel Anna van Toor. In dit prime-time programma, uitgezonden door Teleac/NOT, ging men op zoek naar de voorouders van Herman en Babette van Veen. Werkendam en Gerardus van Houweninge spelen een rol in de geschiedenis van deze bekende Van Veens. Herkent u de Werkendammers die in het fragment meespelen?

En wat te denken over muzikanten Ad Vos en Piet Vos, die heerlijk nostalgische muziek ten gehore zullen brengen bij de dorpspomp? Of even door het raam in de oude spreekkamer van de dokter kijken, of in de oude smederij?

Verhalenvertellers
Andere juweeltjes, zoals vijf verhalenvertellers, zijn verdeeld over de Hoogstraat. Burgemeester Yves de Boer zal na de opening om 10.00 uur op het bordes een zeer bijzonder verhaal vertellen, dat maar weinig Werkendammers zullen kennen. Wethouder Machiel de Gelder zal ook bij het bordes een verhaal vertellen.
Bestuurslid Thera van den Heuvel vertelt haar verhaal in Werkendams dialect, het verhaal van oud-bestuurslid Bas voor den Dag past bij de Gruttenbrijsteeg. Bij Hannie Visser-Kieboom kunt u voor een verhaal en een hoedje terecht in het winkeltje van Ridderhof, waar zelfs Toontje Sprenger haar opwachting zal maken. Dorpsdichter Marcel Vaandrager loopt over de Hoogstraat en vertelt op zijn eigen unieke wijze. De vertellingen en ook de andere activiteiten zijn in een dusdanig schema geplaatst, dat iedereen tussen 10.00-16.00 uur alles zou moeten kunnen zien, horen en beleven.

Folder
In de folder, die binnenkort huis aan huis verspreidt wordt in Werkendam, staan alle tijden vermeld. Voor bezoekers van buiten Werkendam zijn folders te verkrijgen bij de koffiekraam op het Merweplein. Het festival vindt plaats op zaterdag 10 september, duurt van 10.00-16.00 uur en is gratis toegankelijk.

Zie ook De Agenda op Werkendam.net

Lees meer over:

folder Historisch Festival
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.