donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Bunkeren in de Linie tijdens 5e Liniepadfestival

23 augustus 2016 (door WerkendamNet)

SLEEUWIJK/UPPEL – Het vijfde Liniepadfestival wordt een foodfestival met als thema Bunkeren in de Linie’. Het festival wordt gehouden op zondag 18 september van 10.00-17.00 uur op het Liniepad langs de Zevenbansche boezem. Fort Altena aan de Tol staat in het teken van het oogstfeest. Tijdens het Liniepadfestival rijgen natuur, cultuur en erfgoed zich als een kralensnoer aaneen.

Dat begint al om 10.00 uur met een wandeling langs het Liniepad onder leiding van gidsen van Altenatuur. Even heerlijk ontspannen en genieten van de veelzijdige natuur. Vanaf 11.00 uur zijn bezoekers welkom bij de uitvalsbasis van het Liniepadfestival, het oude gemaaltje bij de Uitwijkse molen, daar wordt door Patrick de Rade van Kruiden & Jasmijn een pop-up restaurant voor één dag ingericht, waar de heerlijkste (soldaten) hapjes en gerechtjes worden geserveerd. Bij het vroegere gemaaltje is iedereen welkom om op een picknickkleedje te komen ‘bunkeren’ in de linie. Uiteraard is er muziek. Bij de Zandwijkse molen is een boerenmarkt met streekproducten. Beide molens, die een belangrijke rol speelde in de Nieuwe Hollandse Waterlinie, draaien die dag en zijn te bezoeken

Langs het Liniepad langs de Zevenbansche Boezem slaat een Middeleeuws gezelschap van House of Wax haar tenten op, zij laten zien hoe soldaten in de Middeleeuwen bivakkeerden en geven gevechtsdemonstraties. Tevens wordt een stormbaan gebouwd, waar geoefend kan worden door jong en oud.

Voedsel
Op Fort Altena vieren ze het oogstfeest. Dat wordt smikkelen en smullen aan lange tafels en bovendien moet er bij een goed feest gedanst worden. Tijdens dit oogstfeest is er wederom een Strippenkaart-menu, bestaande uit speciale gerechtjes die passen bij een feest als dit en natuurlijk is de toegang gratis. Tuc-tuc’s zorgen voor een pendeldienst tussen Fort Altena en het oude gemaaltje bij de molens langs het Liniepad. Bezoekers zijn bij voorkeur welkom op de fiets of kunnen heerlijk wandelen langs de activiteiten op het Liniepad. Auto’s kunnen parkeren bij het Fort of aan De Tol.

Voedsel speelde een belangrijke rol in tijden van oorlog. Zo schrijft een van de militairen bij de mobilisatie in 1939 over de vette worst die hij te eten krijgt op Fort Altena. Maar de Duitse bezetter deelde ook voedsel uit aan omwonenden in die laatste oorlogsjaren. In de Eerste Wereldoorlog had Werkendam zijn soephuis, waar zowel aan militairen als minderbedeelden soep werd uitgedeeld. Zowel in de Eerste als in de Tweede Wereldoorlog was sprake van voedseltekorten en ging het voedsel op de bon. Op enkele plaatsen langs het Liniepad worden voor het Liniepadfestival markeringen aangebracht die herinneren aan de voedselschaarste in tijden van oorlog.

Schakels
Het Liniepadfestival wil bezoekers vooral laten genieten van de weidsheid van het landschap langs het Liniepad. Beleving van natuur, cultuur en erfgoed vormen de verbindende schakels tijdens het festival. Muziek, theater en landschapskunst rijgen zich aaneen als een kralensnoer van verhalen, dromen en gedichten. Laat je meevoeren op de stroom en geniet van de creativiteit die ontspruit aan het landschap. Met verhalen van Jan Soldaat, proeven van de oorlogscake en soldatenhapjes of genieten van muziek langs het Liniepad en op Fort Altena. Soms mag je meedoen, soms mag je toekijken, maar altijd en overal mag je genieten van het landschap.

Het Liniepad wordt beheerd door Brabants Landschap. De organisatie van het Liniepadfestival wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de provincie Brabant.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.