vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Altenatuur opnieuw op zoek naar vleermuizen

25 juli 2016 (door WoudrichemNet)

GIESSEN - Voor het tweede jaar doet de vleermuizenwerkgroep van Altenatuur mee aan de landelijke transecttellingen van de Zoogdiervereniging. Deze tellingen starten wanneer ook de jonge exemplaren zijn uitgevlogen.

De eerste routes door het Land van Heusden en Altena zijn gereden en er zijn al weer zo'n tweehonderd waarnemingen met de zogenaamde batlogger vastgelegd. Later dit jaar worden de waarnemingen geanalyseerd.

Transsectellingen
De landelijke ‘wintertellingen’ en ‘zoldertellingen’ leveren niet voldoende gegevens over rosse vleermuizen, ruige dwergvleermuizen, gewone dwergvleermuizen en laatvliegers om betrouwbare indexcijfers te genereren. Met de vleermuis transecttellingen wordt, in opdracht van het ministerie van EZ, de twaalf provincies en in samenwerking met het CBS en Alterra, een nieuw zomermeetnet voor juist deze soorten opgezet. De basis van dit meetnet is het jaarlijks herhaald afleggen van een met de auto gereden transect, met een speciale, automatisch geluiden registrerende ‘bat detector’, in voor het vaststellen van die soorten geschikt landschap, op voor het vaststellen van die soorten geschikte momenten in seizoen en avond. Aldus de Zoogdiervereniging.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.