vrijdag 3 december 2021

Alles over Altena

Altena-gemeenten rollen gezondheidsbeleid verder uit

11 juli 2016 (door WoudrichemNet)

WOUDRICHEM - De drie gemeentes in het Land van Heusden en Altena hebben een gezamenlijk Gezondheidsbeleid waarin drie thema’s centraal staan: alcohol, eenzaamheid en overgewicht. Iedere gemeente verzorgt één van deze thema's, die zij regionaal uitvoeren. De gemeente Woudrichem is trekker van het Thema overgewicht, het project ‘Eten met aandacht’ is hier een voorbeeld van.

Het project is erop gericht bewuster, gezonder en gezellig met het gezin te eten. Dit gaat om het inkopen doen, tot het klaarmaken en opdienen van de maaltijd. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van lokale seizoensproducten. Het doel is om, het eten van groente en fruit door jeugd te bevorderen en het aantal kinderen met overgewicht te verminderen door het op tijd te signaleren en te behandelen.

Activiteiten

Door de interesse te wekken van kinderen! In 2015 is het project gestart in de gemeente Woudrichem. Er zijn kinderkookactiviteiten georganiseerd in samenwerking met Hoppas Kinderopvang. Er zijn uitstapjes/activiteiten georganiseerd rondom kennismaking en ervaring met de herkomst van de lokale seizoensproducten. Zo zijn de kinderen met het Brabants Landschap de natuur in geweest om “eetbaar onkruid” te plukken er kruidenboter en brandnetelsoep van te maken bij op de locaties van Hoppas.

Met de GGD, Brabants Landschap, Hoppas en de gemeente Woudrichem is gewerkt aan een basisplattegrond van het Land van Heusden en Altena met een kinder(kook) en activiteiten en een plattegrond waar op staat welke activiteiten je waar kunt doen.

In de Struikwaard hebben Siebren Koek van Hoppas Kinderopvang en Renze Bergsma, wethouder van de gemeente Woudrichem verteld hoe dit project tot stand kwam. Onder het genot van een kopje brandnetelsoep en stukje eigen gemaakt brood presenteerden zij de kaart. Deze kaart wordt verspreid  onder de kinderen in groep 1 en 2 van alle basisscholen en de BSO’s in het Land van Heusden en Altena.

Vervolg

De gemeenten willen graag dat alle kinderen uit het Land van Heusden en Altena en hun ouders de mogelijkheid krijgen de kaart te voorzien van nieuwe informatie. 'We zullen dan ook de kaarten ophangen op locaties waar kinderen komen zoals bijvoorbeeld de bibliotheek. Daar is dan de mogelijkheid om plaatsen en activiteiten aan de kaart toe te voegen.'

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.