donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Twintig ondernemers trekken in alle vroegte Biesbosch in

17 juni 2016 (door WerkendamNet)

WERKENDAM / GIESSEN - Een groep van een twintigtal ondernemers uit het Land van Heusden en Altena scheepte zich vrijdagmorgen (17-6) om 06:00 uur in voor een vaartocht door de Biesbosch. De ondernemers, verenigd in de Christian Business Men Club (CBMC), sloten aan boord van De Vier Gebroeders hun seizoen van ontmoeten en netwerken af. Het werd een geslaagde tocht, aldus de reacties.

Met de gerestaureerde rietaak trok het ondernemende gezelschap de Biesbosch in met aan boord alles wat de inwendige mens blij kon maken. Schipper (en streekhistoricus) Thomas Westerhout stuurde het gezelschap met vaardige hand het water op, in de vroege ochtend het toneel van bevers, reeën, aalscholvers en meer.
Er werd overigens niet enkel gevaren. De ondernemende mannen gingen ook te voet en wel naar het bruggetje van Sint Jan. De gelijknamige sloot is de verbinding tussen de Hofmansplaat en het Jannezand. De locatie aldaar is tevens een oorlogsmonument en herinnert aan onderduikers en linie-crossers ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Het is met name de plek waar 75 Duitse soldaten werden ontwapend. Aan de markante brug hangt een plaquette met de tekst: '1943 brugje van st. Jan 1945. Symbool van verzet, door onderduikers, hun helpers & line-crossers. Punt van ontwapening 75 vijandelijke soldaten door onderduikerscommando.' Westerhout, die ook een aantal boeken op zijn naam heeft staan, bleek een waardig verteller.

Rietaak
Zo vertelde hij niet alleen over de Tweede Wereldoorlog, maar ook over de restauratie van de rietaak De Vier Gebroeders. De aak was tot halverwege de jaren dertig eigendom van het griend- en rietbedrijf van Gebroeders Hakkers uit Werkendam. Tot 2005 lag het schip weg te kwijnen bij het Rotterdamse havenmuseum. De brede en ondiepe platbodem is inmiddels door de vereniging De Vier Gebroeders volledig gerestaureerd. Van de motor tot het roer en van de zeilen tot de mast. Een karwei dat een jaar of twee in beslag nam. De rietaak, die ook wel luistert naar de naam plechtaak, Biesboschaak of haveaak, wordt nu gebruikt voor tochtjes door de Biesbosch met diverse gezelschappen aan boord. Dat is vooral prettig voor de dekking van de onkosten, zo liet Westerhout weten.

CBMC
CBMC is een missionaire beweging van en voor ondernemers. Landelijk biedt CBMC diverse trainingen, studiemateriaal en cursussen aan op het gebied van leiderschap, gezond ondernemerschap, persoonlijke ontwikkeling en christelijk leven. In de Altena-regio treffen CBMC-ondernemers elkaar eens per drie weken in Giessen, bij Schouten Europe aan de Burgstraat.

Foto hierboven: Thomas Westerhout vertelt bij de brug van Sint Jan over het verzet en de 75 gevangen genomen Duitsers.

(Foto's AltenaSteden.net | Werkendam.net)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.