donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Ds. Groenewegen centraal in Dorpskerk bij jubileum Historische Vereniging

14 juni 2016 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - Tijdens het Historisch Festival Werkendam op 10 september (tevens Open Monumentendag) zullen de musici en organisten Aldert van Hoornaar en Jaco van de Werken een minilezing geven over de bekendste Werkendamse (oud-)predikant, ds. Johannes Groenewegen. Ook leren ze de bezoekers een lied uit de bundel ‘De lofzangen Israëls’ en is er een kleine expositie.

Dominee Johannes Groenewegen was van 1739 tot aan zijn overlijden in 1764 predikant van de hervormde (officieel ‘Nederduits gereformeerde’) kerk in Werkendam. Vanwege zijn gezangenbundel kreeg Groenewegen in zijn tijd veel bekendheid. Ook in de eeuwen daarna werden deze liederen in bepaalde delen van de kerk nog steeds veel gezongen, met name in gezelschappen buiten de kerkdiensten om.

Leuk
Kees Vreeken (voorzitter van de vereniging) licht toe: ‘We vonden het leuk om iets te organiseren rondom ds. Groenewegen. Zijn naam is nog steeds bekend, al is het maar omdat één van de plaatselijke scholen naar hem vernoemd is. De Werkendamse organisten Van Hoornaar en Van de Werken waren meteen enthousiast om dit te organiseren.’ De beide organisten zullen de activiteit gedurende de dag enkele malen herhalen. De bezoekers kunnen ook een kleine expositie bekijken in de hal van de kerk.

De hervormde Dorpskerk is te vinden aan de Kerkstraat vlakbij de Hoogstraat, waar verder van alles is te beleven deze dag.

Voor meer informatie: www.historiewerkendam.nl/jubileum 
Het Historisch Festival Werkendam duurt van 10.00-16.00 uur en is gratis toegankelijk.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.