donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Progressief Altena bezoekt Den Hill

30 mei 2016 (door AalburgNet)

BABYLONIENBROEK - Afgelopen zaterdag bezochten politici en bestuursleden van Progressief Altena Zorgboerderij Den Hill in Babyloniënbroek. Het werd een even verhelderend als indrukwekkend bezoek.

Bij Den Hill is door de week plaats voor volwassenen die in een instelling wonen die, al dan niet begeleid of  zelfstandig een huishouding draaien. Ze hebben een verstandelijke, psychische en/of autistische beperking, maar komen tussen de boontjes, in de kas of de boomgaard helemaal tot hun recht. De één verpakt tomaten, de ander raakt energie kwijt door een perceel om te spitten en de derde raapt het snoeihout op.

In een sobere unit is plek voor een kopje koffie en kan zelfs een dutje gedaan worden. Kleinschaligheid, aandacht en zorg voor de deelnemers, daar draait het om bij zorgboerderij Den Hill. 'Wij zijn geen zorgfabriek', meldden de zorgboeren Bas en Mengolda van Andel regelmatig.

Vetpot
De zorg wordt betaald vanuit de WLZ of de WMO. In natura of als PGB. Het blijkt ingewikkeld om je vingers achter die financiële stromen te krijgen. De veranderingen in de zorg lijken het vooralsnog niet makkelijker te hebben gemaakt. Een vetpot is het in ieder geval niet. Met een kraampje aan de straat worden nog wat inkomsten verworven. Maar leuker is dat de deelnemers zo hun eigen producten aan de man kunnen brengen. Ook de deelnemer die niets liever doet dat stekken. Die sociale samenhang is een extraatje van zorgboerderij Den Hill. Overigens niet het enige.

Rugzakje
In de boomgaard staan minstens 200 verschillende soorten appels en peren, het merendeel betreft oude rassen uit de streek die soms nagenoeg uitgestorven waren. Maar ook rode melde, kweeperen en andere oude en vergeten gewassen vind je terug op Den Hill. De eigenaars vertellen er bevlogen en met kennis van zaken over, net als over de zorg voor en de mogelijkheden van hun deelnemers. Neem nu het volgende: 'Met een rug zakje blijkt het doorlopen van de middelbare school niet altijd makkelijk. Soms kan het nodig zijn om de Franse revolutie een gezicht te geven tijdens het plukken van de boontjes. Het diploma werd behaald, mede dankzij de mogelijkheden die Den Hill bood. De stap naar het vervolgonderwijs bleek vervolgens niet eenvoudig.' Daar heeft men volgens de zorgboeren liever geen mensen met een rugzakje. De partij laat weten: 'Dat is iets om als Progressief Altena eens in te duiken.'

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.