zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

Altena zoekt draagvlak voor 300 vluchtelingen en 119 statushouders

26 mei 2016 (door WoudrichemNet)

REGIO - De colleges van de gemeenten Aalburg, Drimmelen, Geertruidenberg, Moerdijk, Werkendam en Woudrichem geven samen invulling aan de gedeelde verantwoordelijkheid om huisvesting te bieden aan vluchtelingen en vergunninghouders. Aldus het genomen besluit deze week van de zes colleges van burgemeester en wethouders deze 

In de afgelopen periode hebben de colleges van burgemeester en wethouders een constructief en zorgvuldig proces doorlopen. In de loop van dit proces is geconcludeerd dat niets doen geen optie is. Men is gekomen tot een gezamenlijke verdeelsleutel. Het uitgangspunt van de Biesbosch gemeenten is dat Drimmelen en Woudrichem de huisvesting van vluchtelingen op zich nemen en de andere gemeenten de vergunninghouders. De gemeenten zullen onderling in overleg treden over de exacte ingangsdatum, de aantallen, de duur en de eventuele financiële compensatie.

Asielzoekerscentrum

Het College van Woudrichem, in een herindelingstraject met Aalburg en Werkendam, streeft naar de realisatie van een asielzoekerscentrum voor 300 vluchtelingen voor de duur van 10 jaar.
Het streven naar een kleinschalig azc is mede gebaseerd op positieve ervaringen: Veel vrijwilligers hebben zich ingezet voor het welslagen van het verblijf van vluchtelingen in het azc te Woudrichem tussen 1999 en 2003. Het draagvlak was groot. Tijdens de kortdurende crisisnoodopvang in oktober 2015 zijn in korte tijd vele vrijwilligers in actie gekomen om het verblijf van de vluchtelingen goed te laten verlopen.
Tijdens een informatieavond in november 2015 over de vluchtelingenproblematiek was er oog en oor voor bezorgde geluiden van inwoners, maar overheersten positieve geluiden over vluchtelingenopvang in Woudrichem.

Draagvlak

De gemeente is in overleg met het COA om verschillende opties voor het vestigen van een azc te onderzoeken. Er is nog geen beslissing genomen.
De gemeente gaat de komende weken in gesprek met scholen, kerken, dorpsraden, verenigingen, maatschappelijke instellingen en vrijwilligers om het draagvlak te peilen en te bevorderen.

Zoals bekend bevinden de gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem zich in een gemeentelijk herindelingstraject. Dat betekent dat deze drie gemeenten op dit dossier zich op het standpunt hebben gesteld dat er een gezamenlijke opgave ligt voor de nieuw te vormen gemeente. Deze opgave betreft zowel de opvang van vluchtelingen als van vergunninghouders. 
Voor de huisvesting van vergunninghouders maken de drie gemeenten gezamenlijke afspraken met woningbouwcorporaties en/of andere private partijen. Het streven is om de huisvesting zoveel mogelijk verspreid over de kernen te laten plaatsvinden in met name reguliere woningen. Voor het geval dat dit niet haalbaar is, zal gezocht worden naar locaties om meerdere vergunninghouders op een locatie te huisvesten op basis van het instrumentarium uit het bestuursakkoord (huisvestingsvoorziening) Het college hecht grote waarde aan communiceren met raad en inwoners. Draagvlak voor de komst van vluchtelingen of nieuwe inwoners is in dit proces van groot belang. B&W hebben inmiddels al diverse contacten gelegd met het maatschappelijk middenveld (kerken, dorpsraden, sportverenigingen, ondernemers enzovoorts.).

Met betrekking tot de integratie van deze doelgroep in het onderwijs en op de arbeidsmarkt heeft het College een brief gestuurd aan de onderwijsinstellingen, bedrijvenverenigingen en gezamenlijke kerken met een oproep om bedoeld integratietraject te ondersteunen en daarin ook bij te dragen.

Lees meer over:

vluchtelingen statushouders AZC
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.