vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Onderzoek lokale omroepen Midden Brabant naar twee streekomroepen

25 mei 2016 (door WerkendamNet)

REGIO- De lokale omroepen in Midden-Brabant hebben de intentie om meer te gaan samenwerken op organisatorisch en programmatisch vlak. Zij kiezen daarbij voor  een schaalgrootte die recht doet aan de culturele identiteit en samenhang van een gebied, zodat de streekomroep lokaal herkenbaar blijft. 

Dit is anders dan de koepelorganisatie Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO)  voor ogen heeft. NLPO wil liever omvormen naar één streekomroep. De betrokken lokale omroepen  zijn na intensief overleg tot de conclusie gekomen, dat twee streekomroepen beter past. Eén streekomroep gericht op Midden Brabant Noord en één op Midden Brabant Zuid.  Dit plan sluit wel aan  bij het streven van de Organisatie Lokale Omroepen in Nederland (OLON), de Vereniging  Nederlandse Gemeenten (VNG)  en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) om door verandering te komen tot minder dan 100 streekomroepen in Nederland.

Schaalvergroting
De NLPO beschouwt reductie nodig. De huidige lokale omroepen in Nederland hebben moeite met vinden van voldoende  mensen  en middelen om zelfstandig te kunnen blijven bestaan. Hierdoor en de snelle ontwikkeling van digitale media  maakt  het moeilijker om de wettelijke taak te kunnen blijven uitvoeren. Kortom, volgens de NLPO is professionalisering en schaalvergroting nodig.

NLPO ziet liever clustering van alle lokale omroepen in Midden-Brabant   tot één streekomroep voor meer dan 400.000 inwoners. Deze lokale omroepen vinden dat gebied te groot om te kunnen spreken van een samenhangend gebied met een zekere eigen sociaal-culturele identiteit. De lokale omroepen pleiten voor het alternatief van twee regio’s: Zuid met Gilze en Rijen, Goirle, Hilvarenbeek, Moergestel, Oisterwijk en  Tilburg  Noord met Waalwijk, Loon op Zand, Dongen, Aalburg, Heusden, Woudrichem en Werkendam. Genoemde omroepen onderzoeken hoe ze met behoud van eigen lokale identiteit beter met elkaar kunnen samenwerken. Zij hebben deze week in een gezamenlijke brief aan de NLPO geïnformeerd over hun visie.

Lees meer over:

radio lokaal regionaal
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.