donderdag 25 april 2024

Alles over Altena

PvdA Tweede Kamerlid Michiel Servaes in Almkerk

25 mei 2016 (door WoudrichemNet)

ALMKERK - Michiel Servaes (PvdA) was afgelopen maandag te gast bij Partij van de Arbeid-afdeling Altena. 'Het samengaan van progressieve partijen is ook op nationaal niveau geen verkeerd idee’, vond hij. Een klein, maar select gezelschap kwam bij elkaar in t Wapen van Emmickhoven in Almkerk.

'Tweede Kamerlid Servaes is een bevlogen politicus', schrijft Jos Korthout uit Woudrichem. Door zijn achtergrond als diplomaat en betrokkenheid bij Amnesty International is hij internationaal georiënteerd. Hij is gespecialiseerd in het Midden-Oosten. Servaes weet goed te verwoorden, waarom de PvdA  akkoord ging met Nederlandse aanvallen in Syrië op de aanvoerlijnen van de Islamitische Staat. ‘De misstanden die Assad op zijn naam heeft staan, zijn nog wreder dan wat ISIS teweegbrengt’, zo legt hij uit.

Servaes pleit voor solidariteit met de mensen in ons land die het minder goed hebben, maar ook met mensen elders op de wereld, zoals Oost-Europeanen en vluchtelingen. Het vrije werknemersverkeer binnen de EU is van belang voor onze economie en heeft voor veel mensen voordelen. Hij ziet ook de nadelen. Nederlandse werknemers worden uit de markt geprijsd en hun collega’s uit armere EU-landen worden soms uitgebuit. De schijnconstructies waarmee in Nederland cao’s en het minimumloon worden ontdoken dienen bestreden te worden. Deze problemen kunnen we niet alleen oplossen. De PvdA wil Europese afspraken over de aanpak van schijnconstructies en malafide uitzendbureaus naar Nederlands voorbeeld. En arbeidsinspecties moeten in Europees verband nauwer samenwerken.

Korthout vertelt dat verder ook gesproken werd over de toestand in het Midden-Oosten en mogelijke oplossingen. ‘Aan iedere oorlog komt een eind. Denk eens terug aan het conflict in het voormalige Joegoslavië, het heeft lang geduurd voordat er zicht was op vrede, maar toch is deze er gekomen.’ Hij waarschuwt voor wankele vredesakkoorden. Het einde aan een oorlog, betekent nog geen duurzame vrede. Internationale samenwerking, solidariteit en het tegengaan van een verdere tweedeling in de maatschappij, zijn de speerpunten van het betoog van Servaes. Er volgde een verhitte discussie met als conclusie, dat de PvdA duidelijker moet uitventen wat er is bereikt in de afgelopen regeerperiode: afspraken over de hypotheekrente-aftrek, de totstandkoming van de klimaatwet en het kinderpardon. Aldus het verslag van de Woerkummer Korthout, lid Progressief Altena.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.