zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

Excursies naar de grazers in de Noordwaard

13 mei 2016 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - Sinds enkele weken wordt de Noordwaard begraasd door een kudde waterbuffels, Schotse Hooglanders en Konikpaarden. Wie wil kan op excurcie naar die wereld van de Noordwaard. 'Waarom lopen al deze grazers hier? Wat doen ze met het landschap en hoe gaan ze om met al het water?'De eExcursies vinden plaats op 22 en 25 mei en op 4 juni, zijn gratis toegankelijk en worden mogelijk gemaakt door Rijkswaterstaat.

De afgelopen jaren is de Noordwaard opnieuw ingericht in het kader van Ruimte voor de Rivier. Inmiddels zijn de graafmachines zijn vertrokken en het beheer is gestart. Om doorstroming van rivierwater te garanderen dient de vegetatie kort te blijven. Binnen deze kaders krijgen natuur en mens volop de ruimte. Lokaal vindt maaibeheer plaats, elders worden grote grazers ingezet, zo ook in de natste delen.

Grote grazers
De grote grazers in de Noordwaard zijn niet alleen mooi om te zien, ze hebben ook een functie. Iedere diersoort draagt op zijn eigen manier bij aan de natuurlijke ontwikkeling van het gebied. De dieren leven jaarrond buiten, alleen tijdens hoogwater worden de dieren tijdelijk weggehaald. Ze leven in natuurlijke familiegroepen met zowel mannelijke als vrouwelijke dieren. Hoewel ze een natuurlijk leven leiden, geldt er voor diereigenaar FREE Nature wel degelijk een zorgplicht.

Aanmelden
Excursie zijn gratis en starten vanaf het kruispunt Braspenning / Galeiweg. Aanvang zondag 22 mei; 10:00 uur, woensdag 25 mei; 19:00 uur en zaterdag 4 jun 16:00 uur. Aanmelden kan via noordwaard@freenature.nl onder vermelding van naam en aantal personen. De Noordwaard kan erg nat en modderig zijn, daarom raden goede stevige schoenen of laarzen aan. Het aantal deelnemers per excursie is beperkt, dus wees er op tijd bij.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.