vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Chinook oefent boven Bergsche Maas

11 mei 2016 (door WerkendamNet)

DUSSEN - Vanmiddag verscheen een transporthelikopter van de Koninklijke Luchtmacht (KLu) boven de Dussense horizon. Dit voor een trainingsmissie boven de Bergsche Maas. De KLu heeft voor de CH-47 Chinook permantente toestemming om op drie locaties te scheppen. Dit voor het oefenen in het bestrijden van branden.

Overigens ook de Cougar, eveneens gestationeerd op Vliegbasis Gilze-Rijen, wordt voor brandbestrijding gebruikt. Beide helikopters zijn in dat geval voorzien van fire buckets, ook wel bambi buckets genoemd. Deze watercontainers hangen dan onder de helikopter. Een Chinook kan zo bijna 10.000 liter water per keer meenemen om die vervolgens boven een brandhaard uit te te storten. Ook kunnen de transporthelikopters op die manier een watergordijn leggen om uitbreiding van de brand te voorkomen.

Vracht
De CH-47 Chinook  helikopter kan ook snel grondtroepen, of zware wapens vervoeren. Maar ook materieel (lichte terreinvoertuigen), proviand en andere voorraden. Dit soort vrachten worden dan onder de romp van de helikopter vastgehaakt.

De Chinook behoort bij het 298 Squadron thuis bij het Defensie Helikopter Commando (DHC) op Vliegbasis Gilze-Rijen.

(Archieffoto KLu)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.