woensdag 24 april 2024

Alles over Altena

De olievlek werkt: Dulve krijgt een Blikvanger

2 mei 2016 (door AalburgNet)

WIJK EN AALBURG - De hoeveelheid gesprokkeld zwerfvuil op Dulve in Wijk en Aalburg nadert de 500 stuks. Dertig weken lang inmiddels wordt door een Aalburgsestraatbewoner daar 'zwermafval' vergaard. De privéactie kreeg inmiddels de nodige aandacht. De regionale kranten sprongen erin, de regionale radio besteedde aandacht aan de zaak, Biologische Bakker Hardeman deed mee, CDA Aalburg stelde 'kamervragen' bij monde van Arno Bouman en de portefeuillehoudende wethouder kwam naar aanleiding daarvan rap op de koffie. 'Niets doen, is geen optie', was in dat gesprek direct de conclusie.

Dat zwerfvuil en weggegooide troep een maatschappelijk probleem is, moge helder zijn. Het komt overal in de regio voor. Op de ene plek,meer, en de andere minder. Voor velen is het een kennelijke (onbewuste?) gewoonte: wat je kwijt wil, dat gooi je weg. Wat betreft bewustwording besteedt de gemeente Aalburg al de nodige aandacht aan het fenomeen via diverse projecten en via het onderwijs. Ook particuleren reageerden op 'Dirty Dulve' en stelden het zwerfaval eerder binnen hun kringen aan de kaak 'ter leringh ende vermaeck'.  De olievlek werkt.

Positief
In samenspraak met wethouder Pim Bouman, met wie een constructief overleg werd gevoerd, zal op korte termijn een blikvanger geplaatst worden op Dulve voorzien van een triggerende tekst. Daarnaast wordt nagedacht of en inhoeverre de Bijzondere Opsporingsambtenaar (BOA) de deuren langs kan om mensen in de buurt van Dulve op een positieve manier te bewegen na te denken en mee te helpen aan een schone omgeving. Geen vermanend vingertje, maar een kwestie van beleefd appelleren aan gezond verstand. 'Samen moet het toch mogelijk zijn Dulve te vrijwaren van (weggegooid) zwerfvui?', menen de bewindsman en de Aalburgsestraatbewoner. Over de wijze waarop dat kan gebeuren, wordt dus nagedacht. Ook de plaatsing van de Blikvanger zal met de nodige publiciteit worden omringd, zo is de bedoeling.

DWDD
Op Facebook startte de initiatiefnemer van de sprokkelactie (De Wekelijkse Dirty Dulve (DWDD)) eerder een fotoserie. Deze omvat nu dus dertig weken waarin 499 stuks zwerfaval werd vergaard. Doel: Natuurlijk een schoon Dulve. Maar ook gaandeweg meer mensen betrekken en bewust maken dat het ook anders kan.

Onderstaand een foto van afgelopen week. Veel blikafval bepaalde eerder de opbrengst, nu was dat minder. Maar weer wel een enorme lap palstic, een lege jerrycan motorolie, snoepverpakkingen en meer. Dulve is vooralsnog nog niet zwerfvuilvrij.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.