vrijdag 26 november 2021

Alles over Altena

Vlaggen! Hoe zit het ook alweer...

25 april 2016 (door AalburgNet)

REGIO - Woensdag 27-4 Koningsdag. Dan wordt het 4 mei en daarop volgend 5 mei. Wie wil, kan vlaggen. Maar hoe zat het ook alweer....?

Koningsdag
Op Koningsdag mag de vlag - met wimpel - in top van 06:20 uur tot 20:50 uur.

Ook op verjaardagen van leden van het Koninklijk Huis mag de vlag met een oranje wimpel worden gehesen. 

Bij bijzondere gebeurtenissen in de Koninklijk Huis (geboorte, huwelijk, overlijden), kan door de minister-president een speciale vlaginstructie worden afgekondigd. Bij alle andere gelegenheden moet er zonder oranje wimpel worden gevlagd.

Nederlandse vlag met Dodenherdenking 4 mei - Bevrijdingsdag 5 mei
Op de avond van 4 mei hangen in heel Nederland de vlaggen halfstok als blijk van eerbied en respect voor de doden. De periode waarin de vlag halfstok hangt duurt van 18.00 uur tot zonsondergang. Op 4 mei blijft de vlag halfstok hangen na de 2 minuten stilte en wordt niet in top gehesen.

Op woensdag 4 mei a.s. herdenken we tijdens de Nationale Herdenking, de Nederlandse slachtoffers die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Zowel in oorlogssituaties als bij vredesoperaties

Bevrijdingsdag is op 5 mei. Dan mag de vlag de gehele dag in top. Geen wimpel.

En verder...?
Een gehesen vlag mag nooit de grond raken of het verkeer hinderen. Ook niet als de vlag halfstok hangt. De vlaggenstok moet dus een goede lengte hebben. Vlaggen mogen niet tussen zonsondergang en zonsopgang worden gehesen of blijven hangen. De vlag mag wel blijven hangen als de kleuren duidelijk te zien zijn omdat er een spot op staat bijvoorbeeld.

De Nederlandse vlag
De Nederlandse vlag is het symbool van eenheid en onafhankelijkheid van het Koninkrijk der Nederlanden. De vlag moet altijd de ereplaats hebben als deze gebruikt wordt op Nederlands grondgebied. Er zijn geen voorschriften voor de afmeting. De lengte moet zich wel verhouden tot de breedte als 3:2. De kleuren zijn helder vermiljoen, helder wit en kobaltblauw. Het is niet toegestaan versieringen op de vlag aan te brengen.

Oranje wimpel
Op Koningsdag en op verjaardagen van leden van het Koninklijk Huis wordt de vlag met een oranje wimpel gehesen. Bij alle andere gelegenheden wordt er zonder oranje wimpel gevlagd. Bij bijzondere gebeurtenissen in de Koninklijke familie (zoals geboorte, huwelijk, overlijden), kan een speciale vlaginstructie afgekondigd worden. Tijdens officiële bezoeken van buitenlandse staatshoofden wordt alleen gevlagd in de plaatsen die worden bezocht.

Wie meer wil weten, volgt deze LINK.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.