vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Situatie rond extreem hoog water vraagt om voortdurende alertheid

5 april 2016 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - REGIO: Progressief Altena (PA) sprak onlangs met agrariërs vanuit de ZLTO en de ANV. Aanleiding was een prikkelende tekst in de nieuwsbrief van de partij over de rol van het waterschap én van de boeren tijdens de extreme regenval op 30 en 31 augustus vorig jaar. PA maakt melding van een en ander in haar jongste nieuwsbrief.

Agrariërs en waterschap blijken inmiddels volop met elkaar in gesprek en net als in en rondom de dorpen worden er in het landelijke gebied al vele maatregelen genomen. Het gehele watersysteem is doorgerekend en naar de bagger- frequenties wordt gekeken. Met ‘voldoen aan de norm’ ben je volgens ZLTO-voorzitter Straver echter niet klaar. Mensen moeten permanent alert blijven en in geval van extreme regenval overgaan tot voorbemaling en noodbemaling en daarnaast zorgen dat de duikerstructuren kloppend zijn. Het kan niet zo zijn dat de kernen leeggepompt worden richting de polder en de boeren het vervolgens maar moeten zien te redden.

Agrariërs zijn ondertussen bezig hun percelen bol te leggen en in overleg met het waterschap wordt gekeken of er ook in de zomer een schouw moet komen van de B- watergangen.

Kansen
Het waterschap investeert twee miljoen in Altena en de agrariërs zijn zich ervan bewust dat er van hen ook zeker iets verwacht wordt. Alleen door als gemeente, waterschap en landelijke gebied met elkaar in overleg te blijven kunnen met elkaar verbeteringen teweeg gebracht worden. Progressief Altena slagvaardig: 'Als Progressief Altena gaan we die kans zeker pakken. Op weg naar één Altena zullen we het gesprek blijven aangaan met ZLTO en ANV om te komen tot een goede en gedragen visie op waterbeheersing, maar ook op bijvoorbeeld verstedelijking/openheid van het landelijk gebied en het evenwicht tussen cultivering en ruimte voor de natuur in het mooie Altena.'

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.