woensdag 24 april 2024

Alles over Altena

Vispassage Vierbansche Sluis schiet lekker op

5 april 2016 (door WerkendamNet)

HANK - In opdracht van Waterschap Rivierenland bouwt aannemer P. de Visser vanaf 14 maart een vispassage aan de Vierbansche Sluis te Vierbannen. De eerste contouren worden al zichtbaar. De vispassage zorgt straks voor een betere vispopulatie. Tevens zal door het open maken van de sluis de doorstroming van het water en daarmee de waterkwaliteit verbeteren. Het waterschap is verheugd dat aanliggende perceeleigenaren hun grond beschikbaar hebben gesteld om dit project te kunnen realiseren. De werkzaamheden duren tot medio juni 2016.

Vispassage
De vispassage bestaat uit houten schotten met aan weerszijden maaskeien voor een natuurlijke uitstraling. Dankzij de passage kunnen vissen straks het peilverschil van 60 cm tussen de Gantel en de Bleke Kil overbruggen. Voor de aanleg wordt de bestaande greppel vanaf de sluis tot aan de Bleke Kil vergroot en verdiept. De uitkomende grond van zo’n 2.500 kuub kan ter plaatse worden gebruikt voor verbetering en/of ophoging van de naast gelegen agrarische percelen.

Ecologische doelstellingen
Volgens de Kaderrichtlijn Water (KRW) moet het water in sloten en vijvers in goede ecologische conditie zijn. Dit kan alleen wanneer er een verscheidenheid aan planten en dieren aanwezig is. Door kunstwerken zoals stuwen en gemalen is het voor vissen echter niet mogelijk om zich te verplaatsen, dit terwijl de meeste soorten van nature trekken om te paaien. Om de vispopulatie op peil te houden zijn maatregelen zoals vispassages noodzakelijk. Het waterschap heeft al tientallen vispassages in haar beheergebied aangelegd.

(Foto Waterschap Rivierenland)

Lees meer over:

Vierbansche sluis vispassage
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.