zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

Waterschap oefent sluiting coupures Steurgat Werkendam

24 maart 2016 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - Woensdagochtend 6 april oefent Waterschap Rivierenland het sluiten van de drie coupures langs het Steurgat in Werkendam. Die bevinden zich aan het Steurgat ter hoogte van de jachthaven De Steur.

Eind 2015 kwam de dijkversterking langs het Steurgat gereed waarbij de dijk één meter is verhoogd. Er zijn toen tegenover de jachthaven drie coupures, dat zijn verlagingen in de waterkering,  aangebracht om de toegang tot woningen en bedrijven open te houden. Tijdens de oefening op 6 april worden deze nieuwe coupures voor het eerst gesloten. De sluiting begint om 09.00 uur en is omstreeks 11.00 uur afgelopen.

Aluminium schotten
Bij zeer hoogwater op het Steurgat worden de coupures met aluminium schotten gesloten, om te voorkomen dat water het gebied in stroomt. Tijdens de oefening wordt op een aantal zaken gelet: Hoe verloopt de samenwerking tussen waterschap, gemeente en aannemer?  Zijn alle benodigde materialen beschikbaar en in goede staat? Verloopt alles volgens de sluitingsprocedures en hoeveel tijd is nodig voor het sluiten en het weer openen van de coupure?

Gezien de ligging van de coupures is geen verkeershinder  te verwachten van de oefening.

Coupures
Coupures zijn openingen in waterkeringen die dienen om het verkeer gemakkelijker de waterkering (dijk, kade) te laten passeren. Wanneer hoogwater dreigt, sluit het waterschap die ‘gaten’ af, zodat het gebied erachter beschermd is tegen het rivierwater. Het oefenen in het sluiten van coupures is nodig om goed voorbereid te zijn op hoge waterstanden in de rivier. Alle coupures in het gebied van Waterschap Rivierenland – circa 55 stuks – komen eens in de vijf jaar bij oefeningen aan de beurt.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.