donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Ideaalburg roept burgemeester Naterop op het matje

22 maart 2016 (door AalburgNet)

AALBURG - Tijdens de opiniërende raadsvergadering van 15 maart 2016 stelde Ideaalburg vragen inzake een mogelijke belangenverstrengeling. De Soolva had, bij het opstellen van de begroting, de hulp ingeroepen van adviesbureau Leeuwendaal en bij ditzelfde adviesbureau is SGP-wethouder Arie van Loon werkzaam. Het antwoord was helder: er was geen enkele (schijn van) belangensverstrengeling. Ideaalburg was tevreden. Even...

Zowel wethouder Cees Schreuders van Onderwijs als wethouder Van Loon gaven in de beantwoording nadrukkelijk aan dat de laatste geen bemoeienis heeft gehad met het onderzoek, de opdracht van Soolva niet had uitgevoerd en er niet bij betrokken was geweest. Ideaalburg: 'Daarmee was voor ons het dossier gesloten. Het heeft ons dan ook verbaasd dat het presidium achteraf op de hoogte werd gebracht dat burgemeester Naterop, voorzitter van de raad en voorzitter van het college, zelfstandig een onderzoek had uitgevoerd.' Dat gegeven leidde bij de partij tot een aantal vragen, die ook zijn ingediend.

Twijels en vertrouwen
Ideaalburg zit in een spreekwoordelijke spagaat, zo lijkt het. De partij twijfelt niet aan het vertrouwen in het college en wilde juist daarom hun vragen in het openbaar gesteld hebben omdat er twijfel is ontstaan. 'De inwoners hebben recht op transparantie en we hebben het college de mogelijkheid geboden om alle twijfels in het openbaar weg te nemen. Daarom betreuren wij het vervolg op dit dossier. Waarom wil de burgemeester de leden van het Presidium eerst in vertrouwen spreken? Waarom moeten er eerst procesafspraken gemaakt worden? Als u niets te verbergen heeft had het vanaf het begin in het openbaar gekund. U snapt dat u als college met uw handelswijze zelf verantwoordelijk bent met de twijfels die nu ontstaan.'

Vragen
- Uit hoofde van welke functie heeft burgemeester Naterop gemeend een onderzoek in te stellen?
- Is dit uit functie als voorzitter van de raad? Zo ja, bent u het dan met ons eens dat de voorzitter op z’n minst de raad vooraf of zelf al tijdens de opiniërende raadsvergadering op de hoogte had moeten brengen van zijn onderzoek? De vragen kwamen namelijk vanuit de raad en het is dan wel zo correct om de raad mee te nemen in een onderzoek.
- Is dit uit hoofde van zijn functie als voorzitter van het college? Zo ja, bent u het dan met ons eens dat dit op z’n minst discutabel is, omdat het hier gaat om de handelswijze van een collegelid en uitspraken van andere collegeleden. U gaat als voorzitter van het college zelfstandig een onderzoek instellen.
- De leden van het college geven aan dat het keurig gemeld is binnen het college. Waarom heeft het college dit niet gemeld aan de raad?
- En waarom heeft de burgemeester pas na vragen van de raad een onderzoek ingesteld?
- Waarom is deze informatie achterwege gehouden?
- Op welke wijze heeft de burgemeester zijn onderzoek uitgevoerd? Met wie heeft hij zijn handelswijze afgestemd ? Heeft hij hiervoor de wethouder om advies gevraagd wie hij kan bellen?
- Kunt u zich voorstellen dat door de handelswijze van de burgemeester juist dit dossier in een ander daglicht komt te staan en dit nu juist  vragen bij ons oproept?

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.