dinsdag 23 april 2024

Alles over Altena

School Boat Challenge uitdaging voor 10 basisscholen

19 maart 2016 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - Hoe cool is het als je op school een bootje mag bouwen en met dat bootje mee mag doen aan een wedstrijd? Leerlingen van groep 7 van de basisscholen in de gemeente Werkendam krijgen de kans om die uitdaging aan te gaan en op 2 juli 2016 tijdens de Open Havendag in Werkendam hun krachten te meten.

De gemeente Werkendam, het maritieme bedrijfsleven en het Gilde Vakcollege Techniek vinden het belangrijk dat de leerlingen van de basisscholen ‘live’ kennismaken met techniek. In dat kader is de School Boat Challenge ontwikkeld. Een concept dat - compleet en zonder kosten - aangeboden wordt aan tien basisscholen in de gemeente Werkendam.

Het Gilde Vakcollege Techniek heeft tien complete gereedschapskisten samengesteld. Iedere deelnemende school krijgt gedurende 8 weken de beschikking over zo’n gereedschapskist. Aan de hand van de bijgeleverde professionele lesbrief gaan de leerlingen aan de slag en ontwerpen en bouwen zelf een bootje. De leerlingen ontwikkelen hierbij niet alleen vaardigheden zoals samenwerken, plannen en organiseren maar ook informatie verwerven, verwerken en verstrekken.

De uitdaging
Ontwikkel een bootje, dat zo snel mogelijk een afstand van 4 meter aflegt in een bakgoot. Maak hierbij gebruik van de aanwijzingen in de lesbrief én ontdek je eigen creativiteit.

De School Boat Challenge is een programmaonderdeel van de Open Havendag op 2 juli 2016. Iedere basisschool mag met één bootje van maximaal 35 cm deelnemen. Het is de bedoeling dat het bootje in een speciaal opgestelde waterbak zo snel mogelijk een afstand van 4 meter aflegt. Als een boot de finish niet haalt, wordt de afgelegde afstand gemeten. De jury beoordeelt niet alleen snelheid of afstand: creativiteit en uitvoering worden ook meegewogen. Als er per school meerdere bootjes worden gemaakt, kan via een voorronde op school de beste boot geselecteerd worden. Een compleet overzicht van de voorwaarden is te vinden in de lesbrief.

Planning
De gereedschapskisten zijn vanaf 9 mei 2016 beschikbaar en zullen persoonlijk afgeleverd worden door een docent van het Gilde Vakcollege Techniek. De ervaring leert dat er 10 à 15 lesuren nodig zijn voor het project. De ontwikkelaar van de gereedschapskisten en de lesbrief is de heer Peter van Vuren van het Gilde Vakcollege Techniek. Peter is bereikbaar via P.J.van.Vuren[a]gilde.csdehoven.nl

Aanmelden kan via Wilma.van.Dongen[a]werkendam.nl

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.