dinsdag 16 april 2024

Alles over Altena

Apache gevechtsheli maakt landing bij Babylonienbroek

17 maart 2016 (door AalburgNet)

BABYLONIENBROEK - Vanochtend heeft een Apache gevechtshelikopter van het Defensie Helikopter Commando (DHC) Vliegbasis Gilze-Rijen, een voorzorgslanding gemaakt nabij de Hillsesteeg in Babyloniënbroek. De landing trok veel bekijks.

Het ging om een voorzorgslanding die standaardprocedure is wanneer de vliegers een foutmelding in de cockpit van hun helikopter krijgen.
De vlieger zoekt vervolgens naar een veilige locatie om met het toestel veilig te kunnen landen. Hierbij geldt: Safety first. Wanneer de helikopter veilig aan de grond staat, worden de technici van het onderhoudssquadron van de vliegbasis opgeroepen om ter plaatste de situatie te onderzoeken.

Dat gebeurde dus ook in Broek. Na de landing werd onderzocht welke vervolgstappen nodig waren om de helikopter weer terug naar DHC te krijgen. Rond 14:00 uur was de situatie ter plaatse voldoende beoordeeld en werd besloten de Apache met een dieplader terug te vervoeren naar de vliegbasis. De rotobladen worden dan van het toestel verwijderd.

Bewaking
Het landingsterrein werd daartoe bewaakt door Defensie en de toegangswegen naar de locatie werden afgezet. Deze voorzorgmaatregelen zijn eveneens standaard omdat het gaat om een zogenaamd Hoofdwapensysteem (HWS). Een Apache gevechtshelikopter is een Hi-Tech wapensysteem en oorspronkelijk ontworpen voor het uitschakelen  van tanks en andere (gepantserde) gronddoelen. In de praktijk is het toestel dankzij zijn brede wapenpakket en geavanceerde infrarood (waarnemings)apparatuur zeer breed inzetbaar. Aan boord heeft het toestel onder meer een 30mm boordkanon en zogenaamde hellfire-antitankraketten.

Donderdagavond omstreeks  21.30 uur stond de gevechtshelicopter op de dieplader. Aansluitend werd de Apache onder zware bewaking  naar thuisbasis DHC Gilze-Rijen gebracht.

(Foto Ministerie van Defensie)

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.