vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Jenneke Komejan onderscheiden met Toontje Sprenger Pluim

8 maart 2016 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - Na Hetty van der Stelt, Sylvana de Backer, Carla Breuer, Loes Lijmbach, Hennie Schermers, Paula Jorritsma en Marienke van Lankeren is de achtste Toontje Sprenger Pluim uitgereikt aan Jenneke Komejan, raadslid voor Ideaalburg in de gemeente Aalburg. Komejan speelde vooral een cruciale rol in het debat rond de herindeling, Door haar inbreng liet ze zien dat elke stem telt in de politiek. Ze wist op heldere wijze te verwoorden dat onze regio het meest gebaat is bij een bestuurlijke schaalvergroting.

De pluim werd uitgereikt op Fort Altena tijdens het Toontje Sprenger ontbijt. Tijdens de uitreiking deed Hannie Visser-Kieboom tevens een oproep aan de politieke partijen om voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2019 voor de nieuwe gemeente Altena serieus werk te maken van meer vrouwen op de kieslijsten. Van de 31 raadszetels moeten er dan toch minimaal 10 door vrouwen worden bezet.  Thans is slechts 18 procent van de raadsleden vrouw in Altena, onder de tien wethouders is slechts een vrouw. Landelijk stokt het percentage vrouwen bij 28 procent; het recente onderzoek ‘Vrouwenstemmen in de raad’  wees uit dat vrouwen in gemeenteraden meer uren maken dan mannen, maar ook vaker na vier jaar alweer afhaken. Aan de hand van het rapport zijn aanbevelingen opgesteld om meer vrouwen te werven voor de politiek, deze zijn tijdens het ontbijt uitgedeeld aan alle vrouwen.

Film
In 2019 is het tevens een eeuw geleden dat de vrouwen in ons land voor het eerst naar de stembus mochten om vrouwen te kiezen in de gemeenteraad. Daar was een harde strijd aan vooraf gegaan, wie iets wil proeven van de strijd om het vrouwenkiesrecht heeft daar dinsdagmiddag 8 maart (13.30 uur) en woensdagavond 9 maart (19.00 uur)  de kans voor in bioscoop Hollywoud, daar draait de film de Sufragette met onder andere Meryl Streep. Ook is het 2019 tachtig jaar geleden dat Toontje Sprenger uit Sleeuwijk als eerste vrouw in het Land van Heusden en Altena werd gekozen als raadslid.

Vacaturebank
Tijdens het Toontje Sprenger ontbijt werd tevens de vacaturebank voor vrouwelijke bestuurders gelanceerd door VrouwenAltena in samenwerking met stichting Altena Kennispoort. De vacaturebank werd vorig jaar geïntroduceerd door Paula Jorritsma, maar werd dinsdag officieel online gezet.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.