dinsdag 16 april 2024

Alles over Altena

AquaAltena heeft te kampen met tegenvallende resultaten

22 februari 2016 (door WoudrichemNet)

ANDEL - AquaAltena, het nieuwe zwembad van Aalburg en Woudrichem, ontving het achterliggende jaar beduidend te weinig bezoekers, zo blijkt uit de gehouden evaluatie. Tussen 1 september 2014 en 1 september 2015 waren dat er 96.000 in plaats van de verwachte 191.500 bezoekers. Dat staat te lezen in de raadsbrief die de colleges van de gemeenten Aalburg en Woudrichem naar de gemeenteraden stuurden. Omdat met name de recreatieve zwemmers wegbleven, vielen ook de horeca-inkomsten tegen. Inkomsten bedroegen slechts 20.000 euro, terwijl men op 140.000 euro gerekend had. Door speciale acties en samenwerking met verschillende partijen probeert uitbater Sportfondsen het zwembad aantrekkelijker te maken voor de recreatieve zwemmer. Het verenigingsleven daarentegen maakt wel goed gebruik van de zwemfaciliteit.

Sportfondsen heeft het eerste jaar een fors negatief nettoresultaat behaald. De bezoekersaantallen voor het leszwemmen, het schoolzwemmen en het gebruik door verenigingen is conform de verwachtingen. Het recreatief zwemmen in zowel het binnen - als buitenbad blijft (ver) achter bij de verwachtingen. De verklaring van de exploitant voor het achterblijven van de bezoekersaantallen is de concurrentie van de strandjes en de subtropische zwembaden in onze omgeving. Daarnaast komen er weinig kinderen zelf op de fiets naar het zwembad. De exploitant is van mening dat dit zowel door de locatie als door de onveilige weg komt. AquaAltena heeft tussen 1 september 2014 en 1 september 201596.000 bezoekers ontvangen in plaats van de geraamde 191.500 bezoekers. Door speciale acties en samenwerking met versch illende partijen probeert Sportfondsen het zwembad aantrekkelijker te maken voor de recreatieve zwemmer. Mede om bovenstaande reden heeft de exploitant besloten de tarieven in 2015 niet te indexeren en het tarief voor recreatie zwemmen zelfs te verlagen. Naast een aantal afspraken over de tarieven voor leszwemmen, schoolzwemmen en de verenigingen is de exploitant vrij zijn tarieven te bepalen. Naast het tegenvallend aantal bezoekers valt ook de horecaomzet erg tegen. In plaats van de verwachte 140.000 is slechts een omzet van 20.000 euro behaald.

Door slim met water om te gaan is een besparing tot stand gekomen welke direct minder kuub oplevert, maar tevens tot gevolg heeft dat minder (op-)warmte nodig is. Het verbruik van warmte en energie in AquaAltena is na een jaar conform prognose. Het gebruik van water is zelfs lager dan de prognose. Dit lage verbruik duidt op eenzuinige bedrijfsvoering, maar dit is mogelijk ook (deels) het gevolg van het tegenvallend aantal bezoekers.

Reacties
Al met al doet AquaAltena het eigenlijk gewoon goed, reageert Woerkums wethouder Renze Bergsma in Het Kontakt: 'Cijfers geven een verkeerd beeld.' 

Op Facebook wordt ook gereageerd door de bezoekers. Maar dan anders. De reacties variëren van 'te duur, te saai', tot 'het is lekker veilig fietsen' en 'rare openingstijden'. Iemand schrijft: 'Er is niks te beleven voor de kids. Echt heel saai zwembad. Mijn kinderen willen er niet naar toe.' Iemand anders weet: 'Het is ook een saaie bedoeling daar. Veel te gevaarlijk met die racebaan waar de auto's voorbij razen. Echt ontworpen door mensen die watervrees hebben. En dan de prijs .....niet normaal voor de normaal werkende mens.'

KLIK hier voor de volledige brief

Lees meer over:

aquaaltena zwembad gemeenten
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.