donderdag 25 april 2024

Alles over Altena

Yrros! imponeert met moderne klassieker in Waterstaatskerk

13 februari 2016 (door WoudrichemNet)

WOUDRICHEM - Een Griekse tragedie, pittige monologen, scherpe tweegesprekken, scenes vol emotie, spelers vol passie en sterke karakters. Dat waren de ingrediënten van Mijn Elektra, uitgevoerd door theatergroep Yrros! De première was in de RK Waterstaatskerk in Woerkum. Een decor dus dat de voorstelling alleen maar krachtiger maakte. Het vijftigkoppige publiek was ademloos, van het begin tot het einde.

Het stuk werd gespeeld door Eric Schopman, Lianne van der Vliet, Jacky van Vleuten, Lida Hagenaars en debutant Job. Opgeteld barst Yrros! van het talent. Met name Opvoeder (Eric) en Elektra (Lianne) speelden sterk. Beiden overtuigden. Regisseuse Ine Masseling, met wie Yrros! eerder werkte, was terecht trots toen zij aan het eind van de moderne klassieker het applaus aanwakkerde met een luid en spontaan "Chapeau!" Wat voorafging was een meeslepend verhaal vol lIefde, haat, list en emotie. Jacky borduurde zich tussen de scenes door en lichtte de ontwikkelingen beschouwend toe. Zij verbond het toen met nu.

Wraak

De Opvoeder wijst de knaap Orestes (Job) op een grote kaart van Griekenland. 'Dit dat is jouw land.’ Orestes werd als kleine jongen door zijn zusje Elektra aan de Opvoeder meegegeven. Hun moeder vermoordde hun vader. Elektra vreesde daarom ook voor het lot van Orestes. De laatste keert nu terug naar zijn geboorteland. Daar moet hij wraak nemen op zijn moeder en haar doden.  

Dan verschijnt koningin Klytaemnestra (Lyda) op het balkon. Moeder dus. Elektra beschuldigt haar voortdurend, aangemoedigd door de Opvoeder. De vorstin wijst alles van de hand. 'Iedereen mag mij veroordelen om wie ik ben en wat ik doe ‘maar niet om wat een ander zegt.’ Elektra blijft haar moeder verantwoordelijk houden voor de dood van haar vader.

Dolksteek

Klytaemnestra wordt uiteindelijk in de val gelokt en komt om door een dolksteek van Orestes, hiertoe aangezet door de Opvoeder. Nu moet Orestes maar vluchten, zegt de laatste. En als Orestes zorgt dat Elektra met hem trouwt, zal hij, de Opvoeder, zorgen dat het land goed geregeerd wordt. De knaap regelt het huwelijk en vertrekt.

Mijn Elektra wordt zes keer opgevoerd. Zie voor meer info de Agenda op Woudrichem.net

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.