donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Energieke buurtbewoners besparen samen energie

25 januari 2016 (door WoudrichemNet)

OUDENDIJK - In Oudendijk hebben buurtbewoners de handen ineengeslagen om samen energie te besparen. Duurzame Energie coöperatief Altena Biesbosch u.a.,(DEcAB) hielp hen om hun woningen te verduurzamen door onafhankelijke voorlichting en advies. Inmiddels werkt DEcAB samen met bewoners uit verschillende kernen in het Land van Heusden en Altena.

“Wij zijn begonnen met een groep van vier bewoners” vertelt Johan de Ruiter uit Oudendijk. “Ik wilde ook mijn woning verduurzamen, maar mijn dak ligt niet helemaal op het zuiden. Dus ik dacht dat zonnepanelen geen optie zouden zijn. Hoe ga je dan verder?”. Samen met DEcAB werd  bekeken welke maatregelen het meest interessant zijn voor de woning. Wat zijn de investeringen en wat levert het u op? Om hier achter te kunnen komen neemt DEcAB een energiescan af van uw woning. “Maaike Wolfs van DEcAB heeft bij mij thuis de energiescan uitgevoerd. Ze noemen het ook wel een ‘keukentafelgesprek’. Maaike gaf aan dat gevelisolatie een goede investering zou zijn en ze berekende dat zonnepanelen toch interessant zijn op mijn dak Je blijft toch zelf een leek, Maaike’s expertise is op het gebied van bouwkunde. Uiteindelijk maak je de keuze zelf voor welke maatregel je gaat. Door de energiescan krijg je een goed beeld wat de mogelijkheden zijn.” Aldus De Ruiter. “Op informatieavonden vertellen we samen met een groepje buurtbewoners wat de energiebesparende maatregelen inhouden. We kijken daarin of bewoners met elkaar kunnen optrekken. Hoe meer buren meedoen, hoe groter de korting,” vult Maaike Wolfs aan.

Karakteristiek
Eind februari worden de zonnepanelen geplaatst bij De Ruiter. 'We hebben een karakteristiek huis, het is voor mij van belang dat het aanzien mooi blijft. Ik heb gekozen voor zwarte zonnepanelen, we hebben zwarte dakpannen. Er zijn zoveel mogelijkheden. En dat is maar goed ook. Oudendijk heeft een enorme diverse bebouwing. Geen huis is hetzelfde. DEcAB heeft ons prima geholpen.”

(Archieffoto)

Lees meer over:

zonnepanelen DEcAB zonne-energie
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.