zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

Verontreiniging aangetroffen in Afgedamde Maas

13 januari 2016 (door AalburgNet)

REGIO - In de Afgedamde Maas, de bron voor het drinkwater voor het westen van Zuid-Holland, is een verontreiniging aangetroffen. Het gaat om dimethoaat, een bestrijdingsmiddel dat gebruikt wordt in de land- en tuinbouw.

Dunea neemt geen enkel risico als het gaat om waterkwaliteit. Daarom is de inname van Maaswater gestopt en is overgeschakeld op inname van water uit rivier de Lek. Dit water is van goede kwaliteit. De drinkwaterproductie kan dus gewoon doorgaan; drinkwaterklanten merken niets van deze noodmaatregel. Dunea werkt samen met Waterschap Rivierenland om de oorzaak van de verontreiniging op te sporen.

Onderzoek
Waterschap Rivierenland heeft maatregelen genomen om de vervuiling in kaart te brengen en de bron te achterhalen. Er zijn tientallen monsters genomen in het getroffen gebied, Daarnaast is een spoedbestuursdwangprocedure gestart. Die geeft het waterschap de mogelijkheid om de gevolgen van de verontreiniging te bestrijden. Zodra de bron bekend is, kunnen de kosten op de veroorzaker worden verhaald. Tips en informatie over de vervuiling zijn welkom bij het waterschap onder nummer 0344-649090.

Oppervlaktewater
Het oppervlaktewater in de sloten in de Bommelerwaard kan vooralsnog gewoon gebruikt worden voor veedrenking of inname voor andere agrarische doeleinden. Deze stof kan mogelijk wel schade veroorzaken aan waterorganismen.

(Foto Gemeente Aalburg)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.