vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Politie 'tevreden' over samenwerking burgers

7 januari 2016 (door WoudrichemNet)

REGIO - De geregistreerde criminaliteit laat in de eenheid Zeeland-West-Brabant op de meeste punten opnieuw een daling zien. Dat blijkt uit de jaarcijfers van 2015 die politiechef Hans Vissers en plaatsvervangend politiechef Jaco van Hoorn op donderdag 7 januari 2016 presenteerden. Naast een forse afname van woninginbraken en straatroven, dalen ook de bedrijfsinbraken. Daarentegen laten overvallen een lichte stijging zien. De zware criminaliteit manifesteert zich. Dat blijkt onder andere uit de stijging van het aantal moord- en doodslagzaken.

De inzet op woninginbraken, overvallen en straatroof had afgelopen jaar hoge prioriteit. De politie-eenheid Zeeland-West-Brabant heeft opnieuw in de aanpak op de genoemde delicten nadrukkelijker samengewerkt met gemeenten, het Openbaar Ministerie en burgers. Het aantal buurtpreventieteams en whats-appgroepen is aanzienlijk toegenomen. De oplettendheid van de burger blijkt een cruciale succesfactor. De burger belt sneller en vaker 112 als er onraad is. De politie is zodanig gespreid op straat aanwezig dat zij na een melding ook snel ter plaatse kan zijn. Die combinatie is van grote betekenis omdat een belangrijk gedeelte van alle verdachten op heterdaad werd aangehouden. In andere gevallen zijn daardoor misdrijven voorkomen.

Overvallen
De overvallen vertoonden afgelopen jaar een toename van 8%. In 2015 kwam de teller op 112 overvallen (waarvan 12 pogingen) terwijl in 2014 nog sprake was van 104 overvallen. Overigens was er vooral in de laatste twee maanden van 2015 sprake van een forse toename. Een derde van alle overvallen werd tot nu toe al opgelost, er werden 104 verdachten aangehouden. Een groot aantal overvallen is nog in onderzoek en zal zeker tot meer oplossingen leiden. Opmerkelijk is dat 44 van de overvallen plaatsvonden op woningen. Daarvan waren 9 overvallen crimineel of drugs gerelateerd en 7 vonden er plaats in de relatie sfeer. Bij 19 woningovervallen werd ‘gewoon’ aan de voordeur aangebeld. Steeds vaker worden burgers via Burgernet geattendeerd op een overval. Een enkele keer heeft dat geleid tot aanhouding op heterdaad van de verdachten. In de regio Zeeland-West-Brabant zijn 184.000 inwoners aangesloten op Burgernet. Hans Vissers: " Een overval is een laf delict en de buit is meestal laag. Dit delict heeft bij de politie en haar partners de hoogste prioriteit en de pakkans is groot. De samenleving accepteert deze vorm van criminaliteit niet. Burgers schieten de politie steeds vaker direct te hulp. Gevangenisstraffen zijn hoog. Je zou denken dat dit alles er toch toe moet leiden dat daders het uit hun hoofd laten om overvallen te plegen.”

Woninginbraken
De woninginbraken namen af van 6076 naar 5295 in 2015, een daling van 13%. Ten opzichte van 2013 zijn de woninginbraken met 32% afgenomen. Dat is opnieuw een opmerkelijk positief resultaat. Bij ongeveer 30% van de woninginbraken bleef het bij een poging. Het aantal aangehouden verdachten voor woninginbraken bedraagt 530, daarmee werd op papier 8,1% van de woninginbraken opgehelderd. In werkelijkheid lost de politie meer op. Vaak daalt het aantal woninginbraken in een buurt fors na één aanhouding, terwijl de politie toch maar 1 of 2 inbraken kan bewijzen. Uit de cijfers blijkt ook dat woningen die zijn voorzien van een Keurmerk Veilig Wonen niet of nauwelijks worden bezocht door inbrekers. De politie adviseert om dit keurmerk zoveel mogelijk toe te passen.

Straatroven
Verder daalt het aantal straatroven met 27%, van 312 in 2014 naar 228 in 2015. Van de straatroven werd 30% opgelost. In 2015 werden 125 verdachten opgepakt. Opvallend daarbij is dat het aantal aanhoudingen is toegenomen terwijl het aantal aangiften is gedaald.  Politiechef Vissers: "Ondanks de goede resultaten blijven we ook dit jaar doorgaan met de verstevigde aanpak op woninginbraken, overvallen en straatroven. De aantallen zijn nog te hoog. We werken steeds intensiever samen met gemeentelijke diensten en andere partners. We maken goede analyses van de pleegplaatsen en de mogelijke daders. Als we een mogelijke dader of dadergroep in beeld hebben is het een kwestie van tijd tot deze achter de tralies zit. Wij rekenen erop dat de inwoners steeds alerter reageren en ons bellen. Alleen samen kunnen we de veiligheidssituatie verder verbeteren."

Overige delicten
Ook de meeste andere delicten vertonen een daling: inbraken in auto's (6567) daalt met 5%, bedrijfsinbraken (2454) met 5%. Het aantal fietsdiefstallen komt op 8674 en daalt met 10%. Dat geldt ook voor de autodiefstallen, die met 7% afnamen naar 811. Opvallend is dat bij woninginbraken 135 auto’s werden ontvreemd. De dieven namen de autosleutels uit de woning en gingen er met de auto vandoor. Na een voortdurende daling in de afgelopen jaren, laten de geweldsdelicten (openlijke geweldpleging, bedreiging en mishandeling) voor het eerst een stabilisatie zien en komen op 2454. Dit is te wijten aan een lichte stijging van de aangiften van mishandeling. Overigens lijkt het geweld in de horeca en rond evenementen verder af te nemen. Bij de geweldsdelicten worden 7 van de 10 daders opgepakt. Het totaal aantal opgenomen aangiftes van alle criminaliteit daalde met 7% naar 69015. Burgers doen steeds vaker aangifte via internet, het gaat hierbij om bijna de helft van alle aangiftes.

Zware criminaliteit
In 2015 waren 17 slachtoffers te betreuren als gevolg van moord- en doodslag (2014: 12 slachtoffers). In veel gevallen was er sprake van vuurwapengebruik. Negen van deze slachtoffers hadden een relatie met criminaliteit. Daarbij bleek dat in de meeste gevallen een relatie lag naar ondermijning: van een uit de hand gelopen ripdeal (hennep en drugs) tot regelrechte liquidaties. De zaken van de overige 8 slachtoffers speelden zich af in de relationele sfeer. Diverse onderzoeken naar deze zaken van moord- en doodslag lopen nog.  Vissers legde daarbij nog eens de nadruk op de criminaliteit die zich overal in onze maatschappij afspeelt en dat elke burger er op alle mogelijke manieren mee te maken kan krijgen of in betrokken kan raken. Daarbij deed hij een beroep op iedereen om alert te zijn en bijzonderheden te melden bij de politie. Vissers: “De samenleving moet zich actief en krachtig verzetten tegen ondermijnende criminaliteit en daarbij samenwerken met politie en andere overheidsdiensten.”

Hennepteelt
In 2015 werden in de eenheid Zeeland-West-Brabant gemiddeld 12 hennepkwekerijen per week opgerold waarbij 745 verdachten werden aangehouden en 107.447 planten en 73.653 stekken werden geruimd. Bij de verdachten is direct een bedrag ter waarde van € 4,5 miljoen aan crimineel vermogen ontnomen. De politie besteedt veel aandacht aan hennepkwekerijen, omdat met deze vorm van criminaliteit veel geld wordt verdiend, dat terecht komt in de reguliere economie. In de hennepwereld is sprake van fors en veelal ernstig onderling geweld. Hans Vissers: “Ook hier doen we een stevig appel op de inwoners in Zeeland en West-Brabant om de politie te bellen als er sprake is of lijkt van criminele activiteiten. De nadelige gevolgen van deze vormen van criminaliteit kunnen iedereen treffen. Voorbeelden zijn branden in woning door hennep en milieuschade door XTC-afval. Ook de projectmatige, integrale aanpak werkt, zowel op het gebied van straf- en bestuursrecht als fiscaal recht.

Verkeersongevallen
Het aantal dodelijke slachtoffers ten gevolge van een verkeersongeval kwam in 2015 op 60 (2014: 61). Opvallend daarbij is de toename van slachtoffers, ouder dan 65 en het aantal ongevallen met meerdere dodelijke slachtoffers. Het aantal verkeersgewonden nam in 2015 met 2173 licht toe ten opzichte van 2014. Toen raakten 2145 personen gewond bij een verkeersongeval.

Verbetering
Hans Vissers over het afgelopen jaar. "Ik ben over het algemeen tevreden over de aanpak van de criminaliteit en de integrale samenwerking daarin met onze partners. Wij hebben veel bereikt, zeker gelet op de extra inzet bij de komst van vluchtelingen en bij terreurpreventie. De samenwerking met de burger verloopt steeds beter, maar daar verwacht ik nog meer van. Samen staan voor veiligheid, dat is onze oproep.”

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.