dinsdag 18 januari 2022

Alles over Altena

Bakkers in Burundi bakken meer dan 1000 broden per dag

22 december 2015 (door AalburgNet)

BABYLONIËNBROEK / BURUNDI: Bakker Hans van Ballegooijen uit Veen is terug van zijn reis van negen weken naar Bujumbura, de hoofdstad van Burundi. Namens de stichting Brood voor weeskinderen uit Babyloniënbroek leerde hij jongeren het bakkersvak om hen zo een toekomst te geven. Het gaat goed, niet zonder tegenslag, maar de vaart zit er met 1.000 broden per dag nu flink in. Ook heeft Boulangerie Maria inmiddels in Bujumbura de eerste bruidstaart mogen afleveren.

Eerder (april 2015) waren Van Ballegooijen, Anton Vos en Dick Gouda ook al in Burundi. Toen moesten zij hun reis afbreken door de politieke spanningen. Half oktober vertrok bakker Van Ballegooijen opnieuw. De eerste twee weken gaf hij, samen met Christiaan van der Vegt ut Brakel, de jongeren les. Na het vertrek van de Brakelse collega ging hij alleen verder met de opleiding én het bakken van de broden. Er was immers afzet genoeg.

Generator
Anton Vos laat weten: 'De eerst weken lukte het allemaal redelijk. Wel is de electriciteit een groot probleem in Burundi. Per dag zijn er gewoon een groot aantal momenten dat er geen stroom is. Dan heb je ook een generator nodig. Die hadden ze gekregen van Verschee in Almkerk en was in het voorjaar naar Burundi verscheept.'

Na een aantal weken begaf de generator het. Er moesten onderdelen uit Nederland komen. Twee weken vertrokken Vos en Gouda daarom naar Burundi met reserveonderdelen. Aangekomen bleek er nog meer stuk.
De bakkers huurden een extra generator om te laten zien dat het lukt om in een prachtige bakkerij, die Boulangerie Maria is, veel brood te bakken. Op maandag 14 december jl. werden op één enkele dag 1.000 broden gebakken. Vos: 'Dit was voor iedereen natuurlijk een geweldige opsteker. En zeker voor de mensen die het project nu draaiend moeten houden.'

Begroting
Afgelopen dinsdag (15 december) kwam de Nederlandse ambassadeur in Burundi, Jolke Oppewalt, op bezoek in Boulangerie Maria. De ambassadeur was erg onder de indruk van het werk van Stichting brood voor weeskinderen. De bakkers zijn blij met alle aandacht. Ondanks de problemen met de generator en het ontstane gat in de begroting. Vos laat weten 'er alle vertrouwen in te hebben dat dit ook weer goed gaat komen.'

Hulp
Wie helpen wil om de mensen in Burundi te steunen met een gift, kan zijn of haar bijdrage overmaken op bankrekeningnummer: NL38 RABO 0128 9899 71 t.n.v. Stichting brood voor weeskinderen o.v.v. gift bakkerijproject.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.