vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

CDA-voorman vindt lingeriereclame bushokje geen probleem

14 december 2015 (door AalburgNet)

AALBURG - Arno Bouman, voorman van CDA Aalburg vindt, de gewraakte lingeriereclame in het bushokje van Wijk en Aalburg minder een probleem dan het standpunt van zijn politiek collega Dert Vlaander (SGP). Dat schrijft Bouman in een blog op zijn website, die daar de situatie 'belachelijk' noemt en woorden als 'triest' gebruikt. Hij noemt de bushokjesreclame 'een SGP-preek voor eigen parochie'. Detail: CDA zit samen met de SGP in de Aalburgse coalitie, samen met ChristenUnie en BAB.

Aanleiding van het geharrewar is een vraag in de gemeenteraad waar Vlaander klaagde over de reclamecampagne van Zalando in combinatie met lingeriemerk Calvin Klein. Deze reclame is in de ogen van 'genoemde mannenbroeder' dermate aanstootgevend voor vrouwen dat deze verwijderd dient te worden, weet Arno Bouman. Onderstaand zijn blog.

Belachelijk
'Wat mij betreft in meerdere opzichten een belachelijke situatie. Ten eerste is het triest dat de gemeenteraad wordt misbruikt voor dergelijke SGP-campagnes. Puur preken voor de eigen parochie. Op basis van de vraag is iemand van openbare werken aan de slag gegaan om deze reclame te laten verwijderen. Zonde van de tijd en het geld. Ten tweede omdat we in Nederland hiervoor een instantie hebben die dit regelt. De reclamecode commissie. Zij toetsen op onafhankelijke gronden of een reclame dermate aanstootgevend en/of misleidend is zodat deze verwijderd wordt.  Dat deze grenzen wellicht te ruim gesteld zijn kan zo zijn. Maar zo is het nu eenmaal geregeld in Nederland en dus ook in Aalburg. Stel daar dus de vraag of dien een klacht in! Ten derde vind ik dat op deze wijze van bijzaken hoofdzaken worden gemaakt. Het toch al geringe vertrouwen wat de meeste mensen hebben in de (lokale) politiek wordt er niet groter van. Last but not least vind ik zelf deze reclame totaal niet aanstootgevend. Wat mij betreft zou de grens moeten liggen bij reclame die discriminerend is, angstgevoelens op roept of oproept tot geweld.

De afgelopen dagen heb ik op volstrekt niet-wetenschappelijke wijze veldonderzoek gedaan naar aanleiding van deze vraag. Wordt dit inderdaad als aanstootgevend beschouwd door vrouwen? Jullie raden het al. Natuurlijk niet. Zelfs het tegenovergestelde werd ervaren. Men vindt e.e.a. belerend overkomen. “We bepalen zelf wel onze smaak en goede zeden.” Of “Doe mij maar zo’n setje kado.” Ook wordt de bemoeienis van de lokale politiek met dit soort zaken als volslagen belachelijk gekenmerkt.

Gebakken peren
Hier zal de meerderheid van de achterban van de SGP wellicht anders over denken. Degene die het meeste garen bij spint bij al deze ophef zijn de reclame-makers zelf. In alle media wordt de zogenaamd aanstootgevende foto afgebeeld. En ik? Ik zit met de gebakken peren want ik kan geen bushokje meer voorbij rijden zonder te kijken welke reclame er in hangt. Maar daar ga ik verder geen vraag over stellen in de gemeenteraad.' Aldus Arno Bouman.

Reactie Vlaander
In Weekblad Het Kontakt meldt Dert Vlaander (SGP) over de blog van Bouman: 'Eén op één was handiger geweest.' En verder: 'Het is goed dat er gediscussieerd wordt over dit soort zaken, want het maakt blijkbaar nogal wat los. Er zijn ook mensen die het gewoon met ons eens zijn.'

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.