donderdag 25 april 2024

Alles over Altena

CDA Aalburg heeft vragen rond thuiszorg

12 december 2015 (door AalburgNet)

AALBURG - Naar aanleiding van de zorgelijke berichten over het failliet gaan thuiszorgorganisatie heeft de CDA Aalburg- fractie een aantal schriftelijke vragen gesteld over de actuele situatie in de gemeente Aalburg. De partij heeft geen directe signalen dat er in de Aalburgregio thuiszorgorganisaties op omvallen staan. Desondanks heeft men behoefte aan meer inzicht: 'Het gaat immers om een kwetsbare doelgroep.'

Vrijdag 27 november jl. werd bekend dat TSN thuiszorg Uitstel van Betaling heeft aangevraagd. TSN Thuiszorg had in februari 2015 een rapport laten maken door Beerenschot. In het rapport beschrijft Berenschot de ontwikkelingen in de Hulp bij Huishouden. Daarnaast deed Berenschot onder meer aanbevelingen om de inzet van te laag betaalde ZZP'ers te stoppen vanwege de oneerlijke concurrentie en de ontstane mismatch tussen tarieven en inschaling van personeel in de Hulp bij Huishouden te verkleinen. Medio april 2015 gaf TSN thuiszorg al een persconferentie. Het zou twee voor twaalf zijn. Door de te lage tarieven die gemeenten betaalden kondigde TSN thuiszorg ontslag aan van 650 medewerkers en demotie van salariëring van bestaand personeel. Recent heeft de rechter na dagvaarding door de FNV de demotie vernietigd. Volgens TSN restte er toen niets dan Uitstel van betaling. TSN is niet het eerste bedrijf dat in de problemen gekomen is. Dit jaar zijn de thuiszorgtakken van Patein en Vivent ook al failliet gegaan.

Akkoord
'Vrijdag 4 december 2015 hield staatssecretaris Van Rijn een persconferentie. Hij had een akkoord gesloten tussen VWS, VNG, FNV en CNV. Inmiddels is duidelijk dat dit akkoord gaat over de toekomst van na 1 januari 2017. Er wordt niets gedaan aan de problemen in de thuiszorg nu.', meet CDA Aalburg. De partij formuleerde onderstaande vragen

1. Is het college op de hoogte van de Code Verantwoordelijk marktgedrag thuisondersteuning en van de onderschrijving daarvan door de VNG? Onderschrijft het college deze Code?
2. Welk tarief wordt in onze gemeente betaald voor huishoudelijke verzorging (algemene voorziening én maatwerkvoorziening) en maakt u een onderscheidt tussen hulp bij het huishouden niveau 1 en niveau 2?
3. Als onze gemeente minder betaald dan 22,46 euro, wat zijn de redenen daarvoor?
4. Ziet het college noodzaak tot aanpassing van deze tarieven?
5. Welke bedrijven verlenen huishoudelijke verzorging in onze gemeente? Is er ook sprake van onderaannemerschap?
6. Zijn er in de regio thuiszorgaanbieders failliet gegaan of aangeven dat ze dreigen om te vallen?
7. Zijn er overnamen van thuiszorginstellingen door andere organisaties geweest in onze gemeente?

Lees meer over:

regio Thuiszorg CDA Aalburg
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.