vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

'Samen de schouders onder een groener Brabant'

11 december 2015 (door AalburgNet)

REGIO - ‘Vanwege succes geprolongeerd!’ Die kreet is van toepassing op de unieke regeling die de provincie Noord-Brabant, de waterschappen en bijna alle gemeenten sinds 2007 hanteren om de Brabantse samenleving te betrekken bij het beheren en verfraaien van het landschap.

Tijdens een bijeenkomst in de Brabanthallen hebben bestuurders vanmiddag hun handtekening gezet onder vier nieuwe vierjarige Stika-contracten voor de regio’s Biesbosch Streeknetwerk, Midden-Brabant, Groene Woud en Horst en Raam. Hiervoor komt in totaal vijf miljoen euro beschikbaar.

De afkorting ‘Stika’ staat voor Subsidieregeling Groen Blauw Stimuleringskader. Provincie, waterschappen en gemeenten vullen in dit kader een subsidiepot. ‘Boeren, burgers en buitelui’ kunnen hier een beroep op doen om vaak cultuurhistorisch waardevolle landschapselementen te beheren of aan te leggen. Denk hierbij aan houtsingels, poelen en bloemrijke akkerranden.

Deze activiteiten zijn goed voor mens, flora en fauna: het landschap wordt verfraaid, akker- en struweelvogels krijgen meer ruimte en niet onbelangrijk: soorten als kikkers en salamanders krijgen gelegenheid zich te verplaatsen tussen natuurgebieden.

Gebiedscontract
Het is voor de tweede of derde keer dat de overheden met elkaar een contract sluiten. Dat geeft aan dat ze op de ingeslagen weg verder willen gaan omdat de stimuleringsregeling zichtbaar resultaten heeft opgeleverd voor het Brabantse landschap.Stika

Het bedrag dat partijen uit een regio bij elkaar brengen, wordt door de Provincie verdubbeld. Deelnemers krijgen een ‘reële’ (marktconforme) vergoeding. Per gebied wordt voor advies aan de keukentafel een veldcoördinator aangesteld, waar mogelijk in samenspraak met agrarische natuurverenigingen. Het Coördinatiepunt Landschapsbeheer van Brabants Landschap coördineert namens de provincie de uitvoering van de stimuleringsregeling.

Akkerranden en houtsingels
Binnenkort kan de tweeduizendste deelnemer aan de stimuleringsregeling verwelkomd worden. De deelnemers hebben gezamenlijk al een forse prestatie geleverd. Voor meer dan 12.000 knotwilgen en 24.000 bomen zijn de afgelopen jaren bijvoorbeeld beheercontracten afgesloten. Dat is een uitkomst voor de knotwilgen; zonder beheer leggen ze het loodje.

Er zijn ook nieuwe landschapselementen aangelegd, zoals 28 hectare aan bloemrijke (akker)randen, 13 kilometer meter wandelpaden over boerenland en houtsingels met een totale oppervlakte van honderd voetbalvelden.

(Fotocollage Projectgroep Altena door de bril van Vincent van Gogh)

Lees meer over:

regio Brabant groener
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.