donderdag 18 april 2024

Alles over Altena

Stijging waterschapsbelasting in 2016 lager dan verwacht

27 november 2015 (door AalburgNet)

REGIO - Het Algemeen Bestuur van Waterschap Rivierenland heeft op vrijdag 27 november de begroting 2016 definitief vastgesteld.

In de begroting staat wat het waterschap wil uitgeven in 2016 om aan zijn taken te kunnen voldoen en welke inkomsten er zijn. Uit de begroting 2016 vloeien de waterschapsheffingen voort. Met de opbrengst van deze heffingen doet het waterschap de noodzakelijke uitgaven voor veiligheid tegen overstromingen, het zuiveren van afvalwater en het zorgen voor voldoende en schoon (oppervlakte-)water. Daarnaast zorgt het waterschap in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden voor veilige wegen en een goede bereikbaarheid.

Lastenmatiging
Eén van de uitgangspunten is dat het bestuur zich zal blijven inzetten voor beperking van de lastenstijging en een eerlijke verdeling van de tarieven over de verschillende belastingcategorieën. Dit leidt  in 2016 tot een lagere lastenstijging dan verwacht op basis van de meerjarenraming. De stijging bedraagt in 2016 gemiddeld 2,8%.

De stijging van 2,8% in 2016 is 0,5% lager dan op basis van de meerjarenraming  2016-2020 was verwacht. Het waterschap heeft, gelet op de dalende rente, een deel van haar leningen opnieuw gefinancierd. Met name deze herfinanciering biedt het bestuur financiële ruimte  om keuzes te maken de financiële huishouding van het waterschap verder te verbeteren, de komende vier jaar 250.000 euro per jaar beschikbaar te stellen voor innovaties en ruim € 1 miljoen in te zetten voor lastenmatiging.

Tarieven 2016
Het beheergebied van Waterschap Rivierenland strekt zich uit over een deel van de provincies Gelderland, Brabant, Zuid-Holland en Utrecht. De taken die het waterschap uitvoert zijn in de diverse provincies niet helemaal gelijk. Zo zorgt het waterschap in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden ook voor de polderwegen buiten de bebouwde kom.

Soort Tarief                                                                 Gelderland en Noord Brabant
Zuiveringsheffing                                                       € 54,62 per vervuilingseenheid
Ingezetenenomslag (inwoners)                              € 81,14 per woonruimte
Gebouwd (eigenaren van huizen binnendijks)    0,04552 % (van WOZ-waarde)
Ongebouwd (eigenaren van grond binnendijks) € 69,86 (per hectare)
Natuur (binnendijks)                                                  € 2,20 (per hectare)

Stijging
Een gemiddeld gezin met een eigen woning (WOZ waarde € 250.000) in het gebied van Waterschap Rivierenland betaalt in 2016 in totaal € 359,- aan waterschapslasten. Dit is een stijging van 1,8 % ten opzichte van 2015  Voor een gemiddeld gezin met een eigen woning in het gebied Alblasserwaard en Vijfheerenlanden bedraagt de aanslag € 433,-. Ten opzichte van 2015 stijgen de waterschapslasten voor een gemiddeld gezin daar met 1,6%. Dit komt neer op een stijging van tussen de 6 en de 8 euro per jaar.

(Archieffoto Aalburg.net)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.