donderdag 27 januari 2022

Alles over Altena

‘200 jaar gedichten in het Land van Heusden en Altena’ in Eethen

17 november 2015 (door AalburgNet)

EETHEN - In de Hervormde kerk van Eethen wordt zaterdag 28 november het eerste exemplaar van dichtbundel ‘200 jaar gedichten in het Land van Heusden en Altena’ overhandigd aan Marieke Rijneveld (1991 Nieuwendijk). Zij debuteerde recent met haar dichtbundel ‘Kalfsvlies’. Ook werd werk van haar hand opgenomen in de dichtbundel. Zij draagt die middag tevens voor uit haar werk. De bijeenkomst wordt omlijst met muziek van een blokfluit kwartet. Belangstellenden zijn welkom om de presentatie bij te wonen om 15.00 uur.

In de dichtbundel zijn 19 dichters opgenomen die in de afgelopen twee eeuwen poëzie schreven over de regio of woonden in het gebied. Aanleiding voor de bundel was de herdenking van 200 jaar Brabant. Dit jaar is het 200 jaar geleden dat het Land van Heusden en Altena officieel bij Noord-Brabant werd gevoegd. Reden voor de Stichting Poëzie Land van Altena om op zoek te gaan naar dichters uit de periode 1815 tot 2015. Inspiratiebron vormde tevens het gedicht van de eerste dichter des Vaderlands Driek van Wissen ‘Zand en Klei’. Hij schreef het speciaal voor de eerste poëzie avond in Eethen in 2007. Ook zijn werk is opgenomen in de dichtbundel.

Zand en klei (2007)

Men kent hier in het Brabants land
Zo staat het mij tenminste bij
Een tweedeling der maatschappij
En die houdt met de grond verband
Ofwel men leeft er in het zand
Als flierefluiter frank en vrij
Lichtzinnig en te levensblij
Verstoken van gezond verstand
Of men is zwaarder op de hand
Moeizaam getrokken uit de klei
En zonder paapse ketterij
Zoals het hoort goed protestants
Die lui ginds aan de overkant
Zijn dus van de verkeerde kant.

De bundel is een uitgave van de stichting Poezie Land van Altena, zij stelde eerder een poëzie route samen in de regio en hield zeven jaar achtereen een poëzie avond in de kerk in Eethen met landelijk bekende dichters. Thans werkt ze aan een poëzie project in de Biesbosch,die voorjaar 2016 wordt geopend. Voor deze dichtbundel ontving de stichting subsidie van Rabobank Altena, TRAB en de drie regio gemeenten.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.