zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

Dulve in Aalburg blijft dumplaats van troep

13 november 2015 (door AalburgNet)

WIJK EN AALBURG - Al zeven weken lang wordt er steevast iedere week een partij rondslingerend wegwerpvuil uit de graskanten bij Dulve geplukt. Eén van de bewoners van de Aalburgsestraat heeft de 'schone' taak op zich genomen het voortdurend achteloos weggeworpen vuil op te ruimen en het resultaat eens per week op Facebook te publiceren. De actie wordt door anderen opgemerkt. Alleen nog niet door de vervuiler(s).

Ook andere Aalburgers uit de directe omgeving van Dulve signaleren het fenomeen. Mensen praten er met elkaar over en reageren ook naar de redactie van Aalburg.net. Zo was de troep op Dulve onlangs het onderwerp van gesprek tijdens de VakantieBijbelWeek (VBW) in Wijk en Aalburg. Sam en Jiddo bespraken 'het vuil op Dulve' met 250 aanwezige kinderen: 'Hoe moet je niet met de natuur omgaan...'
Vanuit Woudrichem komen eveneens reacties op de Facebookprenten. Men overweegt ook hier schoonmaakacties. Daar is de achtergelaten troep op het Woerkumse strandje velen een doorn in het oog.

Dirty Dulve
Het verlengde van de Aalburgsestraat, vanaf de Berenhoeksestraat richting de N267 (buiten de bebouwde kom), wordt Dulve genoemd. Daar werd zeven weken geleden begonnen met het kuisen van de graskanten. 'Er had zich wel heel veel zwerfvuil verzameld', aldus de bewoner die zich ergerde aan de enorme partij vuil en daarop het initiatief nam voor de schoonmaakactie. De vuilverzamelende Aalburgsestraatbewoner heeft het project inmiddels '112 Diry Dulve' genoemd. Twee 'sweeps' leverden vervolgens een volledig gevulde vuilniszak op. Wie dacht dat het daarmee wel klaar zou zijn, komt bedrogen uit. De wekelijkse schoonmaakbeurt is steevast goed voor een hoeveelhuid vuil zoals op de foto's wordt weergegeven. Week in, week uit.

Vooral lege blikjes energiedrank, maar ook colaflesjes en verpakkingen doen het vooral goed. In de categorie 'rest' staan oordopjes genoteerd, een complete Mc Donalds-verpakking van een verorberde maaltijd, aanstekers, bierflesjes, lege sigarettendoosjes en meer.

Sloten
Opvallend is dat met name de lege blikjes, flesjes en snoepverpakkingen (de grootste opbrengst) in het tweede deel van de dag gevonden worden. Het vermoeden bestaat dat een dagelijks langsfietsend persoon de rommel op Dulve deponeert. Buurtbewoners denken aan scholieren, of iemand die heen en weer fietst naar zijn of haar werk. De laatste beweging is dat de flesjes en dergelijke niet meer in de graskant gevonden worden, maar uit de sloten langs Dulve moeten worden gevist.

VakantieBijbelWeek
De gemeenschap heeft de lokale, illegale vuilstort op Dulve dus ook waargenomen. Op de onlangs afgesloten Aalburgse VBW is 'de vuilzaak' besproken met 250 kinderen door de spelfiguren Sam en Jiddo. Iemand twitterde hierover: 'Maar hopen dat de boodschap blijft hangen bij de nieuwe generatie.'

(Foto Aalburg.net)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.