donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Groenadoptie krijgt vorm in Aalburg

11 november 2015 (door AalburgNet)

AALBURG - In de zomerperiode startte de gemeente Aalburg met het project  “groen samen doen”. Het doel is de inwoners te betrekken bij de herinrichting van de groenvoorziening in hun woonomgeving. Hiervoor zijn meepraatavonden belegd. De eerste resultaten hiervan worden inmiddels zichtbaar.  

De gemeente Aalburg heeft een plan gemaakt dat moet leiden tot aanpassing van de onderhoudskosten voor plantsoenen.  In de praktijk zal dit betekenen dat op veel plaatsen bijvoorbeeld struiken en hagen worden vervangen door gras.
Om de inwoners bij deze plannen te betrekken zijn er vijf informatieavonden gehouden waar wethouder Pim Bouman met de inwoners heeft besproken wat de plannen met de groenvoorziening zijn en welke rol zij als inwoners daarbij kunnen spelen. Omdat de gemeente het belangrijk vindt de inwoners bij de inrichting van hun woonomgeving te betrekken, wordt de mogelijkheid geboden dat bewoners het initiatief nemen om het onderhoud van een stukje openbaar groen van de gemeente over te nemen. Dat wordt groenadoptie genoemd.
Wethouder Pim Bouman: “Het waren interessante bijeenkomsten. Het was goed om te horen hoe de inwoners denken over het onderhouden van de groenvoorziening in hun omgeving. De reacties waren heel verschillend. De een wilde best aan groenadoptie meewerken, terwijl een ander nadrukkelijk aangaf dat de gemeente het maar moet regelen.'

Resultaat
Nu alle informatieavonden zijn geweest is het tijd om de plannen verder uit te werken. In de eerste plaats wordt nu contact gezocht met alle inwoners die hebben aangegeven belangstelling te hebben om een stukje groenvoorziening nabij hun woning te willen gaan (inrichten en) onderhouden. Met hen worden hierover aparte afspraken gemaakt. Tot op heden zijn zo’n 65 initiatieven voor adoptie gemeld door zowel inwoners als organisaties. Wethouder Bouman vindt dit een mooi resultaat om te starten met groenadoptie en hoopt en verwacht dat er nog meer belangstellenden zich gaan melden.

Samen doen
Voetbalvereniging GDC uit Eethen is een van de  eerste verenigingen die is ingesprongen op de mogelijkheid van groenadoptie. Zij gaan de groenvakken van de gemeente bij het voetbalcomplex en kindcentrum “De Bogert” onderhouden. Inmiddels hebben GDC en de gemeente deze samenwerking vastgelegd in een overeenkomst. De eerste overeenkomst is hiermee een feit. GDC wil op deze manier ook hun maatschappelijke betrokkenheid naar de samenleving tonen. Een prachtig voorbeeld van “samen doen”.

Vervolg
Na inventarisatie van alle verzoeken voor groenadoptie wordt het plan voor groenomvorming verder uitgewerkt. De verwachting is dat begin 2016 het aanpassen van het groen in uitvoering genomen wordt.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.